Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. November 03. 11:50, kedd | Belföld
Forrás: mti

Szálló por - Több városban tovább romlott a levegő minősége

Szálló por - Több városban tovább romlott a levegő minősége

Több helyen is tovább romlott a levegő minősége. A levegő magas szállópor-koncentrációja (PM10) miatt kedden már hat település és Budapest levegőjét is egészségtelennek minősítette az Országos Közegészségügyi Központ.

Az OKK térképén narancssárgával jelölték, vagyis egészségtelennek számít a levegő Budapesten, Vácon, Szolnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon és Nyíregyházán, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Ajkát, Dunaújvárost, Százhalombattát, Szegedet, Salgótarjánt és Debrecent a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

Az OKK a levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzi. Táblázatuk a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már hétfőn felhívta a figyelmet a magas szállópor-koncentráció veszélyeire. Az ÁNTSZ azt javasolta, hogy az érintett térségekben a keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főként az idősebbek minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a kinti aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítésű településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, és óvják a gyerekeket a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.