Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Január 19. 14:55, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Számoljunk le a gyomorfájdalommal

Számoljunk le a gyomorfájdalommal

A gyomorfájás az egyik leggyakoribb panasz hazánkban a felnőtt lakosság körében. Sok esetben azonban az alapos és minden részletre kiterjedő kivizsgálás sem hoz megoldást. A tüneteket ételintolerancia is okozhatja, amelynek kimutatása egys

A gyomortáji fájdalmakkal küzdő betegek a panaszok kivizsgálása során számtalan procedúrán esnek át. A gyomortükrözés, a szövettani vizsgálat, a nyelőcső pH-mérése és a hasi ultrahang mind szükséges eszközei a háttérben álló okok felderítésének. Sok esetben azonban a laborleletek és az elvégzett vizsgálatok semmilyen kóros eltérést nem mutatnak, a panaszok azonban továbbra sem szűnnek.

A fájdalom rejtett forrása: ételintolerancia
Negatív leletek esetén megpróbálkozhatunk az ágy fejvégi részének megemelésével, a gyomrot megterhelő ételek kerülésével, savcsökkentők szedésével. A szűnni nem akaró panaszokat azonban ételintolerancia is okozhatja - hívja fel a figyelmet dr. Babai László prevenciós szakértő. Az ételintolerancia által okozott hasi panaszok akár pár nappal az étel fogyasztását követően is felléphetnek és hetekig fennállhatnak. A gyomorfájdalom mellé társulhat krónikus hasmenés vagy székrekedés is. Az ételintolerancia gyakoriságára jellemző, hogy a népesség több mint 45 százalékánál okoz kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása.

7 év után gyomorfájás nélkül

Az ételintolerancia kimutatása ujjbegyből vett vérvizsgálattal, az ún. IgG ellenanyagszint mérésével végezhető el. A Genesis Diagnostics által kiadott IgG Food Intolerance Case Studies több esettanulmányt is közöl, melyben hasi- és gyomorfájdalmaktól szenvedő betegek találnak megoldást problémájukra az IgG-teszt segítségével. Az egyik eset egy 45 éves nő példáját mutatja be, aki évek óta gyomorfájdalomtól szenvedett, s emellett rendszeresen küzdött hasmenés panaszokkal is. Az eltelt évek alatt 7 orvosnál is járt, azonban olyan terápiát, amely megoldást jelentett volna problémájára nem talált. A teszt elvégzését végül egy ismerőse ajánlotta számára. A vizsgálat igazolta, hogy problémáit a tojás, tej, búza, tőkehal és ananász fogyasztása okozta. A felsoroltakat étrendjéből kiiktatva panaszai néhány napon belül fokozatosan csökkentek, majd teljes mértékben megszűntek.

Diagnózis és kezelés
Ételintolerancia esetében a tünetek súlyossága függ attól is, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk a panaszokat okozó élelmiszereket. Mint az itt bemutatott eset is példázza, a gyomorfájást okozhatják a legalapvetőbb élelmiszerek is, melyeket akár naponta fogyasztunk. A Nutrition and Food Science folyóiratban közölt kutatásban a vizsgált 5000 személy esetében a teszt alapján alkalmazott kizárásos diéta a résztvevők 75,8 százalékánál hozott jelentős állapotjavulást. 92,3 százalék esetében pedig a tünetek visszatértek, amint ismét fogyasztani kezdtek a kérdéses élelmiszerekből.

Az IgG szintjének laboratóriumi vagy gyors tesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn ételintolerancia. Ezek elhagyásával, vagyis az étrendből történő kizárásával a panaszok megszüntethetőek.

www.orvostkeresek.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.