Városlista
2019. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2010. Január 19. 14:55, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Számoljunk le a gyomorfájdalommal

Számoljunk le a gyomorfájdalommal

A gyomorfájás az egyik leggyakoribb panasz hazánkban a felnőtt lakosság körében. Sok esetben azonban az alapos és minden részletre kiterjedő kivizsgálás sem hoz megoldást. A tüneteket ételintolerancia is okozhatja, amelynek kimutatása egys

A gyomortáji fájdalmakkal küzdő betegek a panaszok kivizsgálása során számtalan procedúrán esnek át. A gyomortükrözés, a szövettani vizsgálat, a nyelőcső pH-mérése és a hasi ultrahang mind szükséges eszközei a háttérben álló okok felderítésének. Sok esetben azonban a laborleletek és az elvégzett vizsgálatok semmilyen kóros eltérést nem mutatnak, a panaszok azonban továbbra sem szűnnek.

A fájdalom rejtett forrása: ételintolerancia
Negatív leletek esetén megpróbálkozhatunk az ágy fejvégi részének megemelésével, a gyomrot megterhelő ételek kerülésével, savcsökkentők szedésével. A szűnni nem akaró panaszokat azonban ételintolerancia is okozhatja - hívja fel a figyelmet dr. Babai László prevenciós szakértő. Az ételintolerancia által okozott hasi panaszok akár pár nappal az étel fogyasztását követően is felléphetnek és hetekig fennállhatnak. A gyomorfájdalom mellé társulhat krónikus hasmenés vagy székrekedés is. Az ételintolerancia gyakoriságára jellemző, hogy a népesség több mint 45 százalékánál okoz kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása.

7 év után gyomorfájás nélkül

Az ételintolerancia kimutatása ujjbegyből vett vérvizsgálattal, az ún. IgG ellenanyagszint mérésével végezhető el. A Genesis Diagnostics által kiadott IgG Food Intolerance Case Studies több esettanulmányt is közöl, melyben hasi- és gyomorfájdalmaktól szenvedő betegek találnak megoldást problémájukra az IgG-teszt segítségével. Az egyik eset egy 45 éves nő példáját mutatja be, aki évek óta gyomorfájdalomtól szenvedett, s emellett rendszeresen küzdött hasmenés panaszokkal is. Az eltelt évek alatt 7 orvosnál is járt, azonban olyan terápiát, amely megoldást jelentett volna problémájára nem talált. A teszt elvégzését végül egy ismerőse ajánlotta számára. A vizsgálat igazolta, hogy problémáit a tojás, tej, búza, tőkehal és ananász fogyasztása okozta. A felsoroltakat étrendjéből kiiktatva panaszai néhány napon belül fokozatosan csökkentek, majd teljes mértékben megszűntek.

Diagnózis és kezelés
Ételintolerancia esetében a tünetek súlyossága függ attól is, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk a panaszokat okozó élelmiszereket. Mint az itt bemutatott eset is példázza, a gyomorfájást okozhatják a legalapvetőbb élelmiszerek is, melyeket akár naponta fogyasztunk. A Nutrition and Food Science folyóiratban közölt kutatásban a vizsgált 5000 személy esetében a teszt alapján alkalmazott kizárásos diéta a résztvevők 75,8 százalékánál hozott jelentős állapotjavulást. 92,3 százalék esetében pedig a tünetek visszatértek, amint ismét fogyasztani kezdtek a kérdéses élelmiszerekből.

Az IgG szintjének laboratóriumi vagy gyors tesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn ételintolerancia. Ezek elhagyásával, vagyis az étrendből történő kizárásával a panaszok megszüntethetőek.

www.orvostkeresek.hu


Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 20. 07:39, csütörtök | Belföld

Folytatódik a jövő évi büdzsé általános vitája

Az Országgyűlésben ma képviselői felszólalásokkal folytatódik a kormány 2020-as költségvetési javaslatának általános vitája.

2019. Június 20. 07:00, csütörtök | Belföld

Növényi kártevőkre hívja fel a figyelmet a Nébih

A bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése tapasztalható országszerte - figyelmeztette a szójatermesztőket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

2019. Június 20. 05:02, csütörtök | Belföld

Meghalt Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Szomszédok atyja

Elhunyt szerdán Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke hosszan tartó betegség után - tájékoztatta családja az MTI-t.

2019. Június 20. 05:00, csütörtök | Belföld

Díjazták a legkiválóbb pálinkákat

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programban idén is díjazták a legkiválóbb pálinkákat, 24 pálinkaház 157 termékével nevezett az idei megmérettetésre, közülük 22 pálinkaház, 93 pálinka terméke került be a kiválóságok sorába