Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. December 17. 11:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Számottevően tisztult a tűzifahirdetések piaca

Számottevően tisztult a tűzifahirdetések piaca

Számottevően tisztult a tűzifahirdetések piaca: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idei célellenőrzésén 121 hirdető csaknem 180 tűzifahirdetését vizsgálta, amelyek közül a hatóság hatot töröltetett,

tavaly még a hirdetések több mint felénél kellett meghozni ezt az intézkedést - közölte a Nébih szerdán az MTI-vel.

A hivatal folyamatosan ellenőrzi a hirdetési újságokban és azok internetes felületein megjelenő tűzifahirdetéseket, és a lapkiadókkal szoros és eredményes kapcsolatot tart fenn. Erre azért van szükség, mert a hatályos rendelkezések értelmében Magyarországon csak olyan személy adhat fel tűzifahirdetést, aki szerepel a Nébih EUTR hatósági nyilvántartásában, azaz teljes mértékben azonosítható tagja a faanyagkereskedelmi láncnak.

A visszaeső jogsértőknél és a jelentős kockázatot rejtő jogsértéseknél (például: bizonyítottan szállítójegy nélkül végzett tűzifa-forgalmazásnál) 36 esetben, 3,75 millió forint erdővédelmi bírságot róttak ki. Ezen felül 62 ügyfelet köteleztek a pontatlan, hiányzó nyilvántartási adatok megadására, módosítására, pótlására. Kisebb súlyú, első jogsértés miatt 43 hirdető kapott figyelmeztetést.

A tapasztalatok alapján a hatóság 2021-ben kiemelt figyelmet fordít a szállítójegy nélküli erdei faszállítások (tűzifa, hengeres vagy hasított faanyag, faapríték) visszaszorítására. A szabályok megsértésénél a hatóság a szállítmányt és szükség szerint a szállítójárművet zár alá veszi, a faterméket pedig elkobozza - hangsúlyozta a hivatal közleményében.

A Nébih ellenőrzéseinek célja, hogy a faanyagkereskedelmi lánc illegális szereplőitől megtisztítsa a piacot, valamint, hogy védje a legálisan működő kereskedők érdekeit.

A Nébih faanyagterméklánc-felügyeleti részlege (EUTR - European Timber Regulation) az elmúlt 3 évben több mint 3 ezer köbméter illegális eredetű faanyagot, zömében tűzifát kobzott el. Az elkobzott faanyag közérdekű célú, ingyenes átadására a hivatal folyamatosan pályázatokat hirdet az önkormányzatok, közhasznú szervezetek és egyházi jogi személyek részére. Az aktuális pályázatról a https://portal.nebih.gov.hu/faanyagok-kozerdeku-celu-igenylese oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők - olvasható a Nébih közleményében.

Címkék: hirdetés, piac, tűzifa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.