Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 16. 14:05, csütörtök | Helyi

Szappanos Tibor Győrben Co-Operázik

Szappanos Tibor Győrben Co-Operázik

Február 1-jén érkezik Győrbe Mozart háromfelvonásos daljátéka, a Szöktetés a szerájból, a Co-Opera bemutatója a premiert követően még tizenöt alkalommal lesz látható a Győri Nemzeti Színházban.

A különleges történet a rabságról, hűségről, szerelemről és megbocsátásról mesél.

Az eredetileg az 1600-as években játszódó történetet a darab rendezője, Juronics Tamás a XXI. századba ülteti át, ezzel nyújtva egy modern, a mai kor emberének is valódi tartalmat adó értelmezést. A premiert a debreceni Csokonai Színházban tartották 2019. december 6-án.

A Coopera harmadik éve hív életre operaelőadásokat, céljuk ezzel az operajátszás népszerűsítése, minőségi előadások létrehozása, Magyarország vidéki színházaival közös koprodukciók útján. A cél, hogy a nem budapesti közönség is olyan operaelőadások, olyan alkotók munkájának részese legyen, amelyet egy-egy színház egyedül nem, vagy nagyon nehezen tudna színpadra vinni, ám az együttműködésnek köszönhetően ez sokkal könnyebbé válik.

„Nincs szükségünk fölösleges kompromisszumokra. Talán ez a legfontosabb tanulsága a Cooperával való együttműködésünknek" – mondta Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója.

"Ha operát szeretne színre vinni egy vidéki színház, gazdasági, logisztikai szempontból is lényegesen kedvezőbb helyzetbe kerül a Cooperával társulva, mintha önerőből próbálna saját, a műfaj iránti elkötelezettségének és a nemzeti státusz elvárásainak megfelelni. A debreceni színház, a győri és a szegedi színházakkal mint koprodukciós partnerekkel karöltve már tavaly, a Figaro házassága kapcsán felismerte ezeket az előnyöket, hisz mindannyiunk közös vágya, hogy nézőink minőségi zenei élményekkel gazdagodhassanak” - tette hozzá.

Az idei évadban – Rossini A sevillai borbély és Mozart Figaro házassága című művei után – az osztrák, bécsi klasszicista zseni egy újabb, ritkábban játszott művét, a Szöktetés a szerájból című vígoperát viszik színpadra. Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere a darabválasztásról így nyilatkozott: „Már maga az aktuális bemutató kiválasztása is a Coopera legfőbb elve mentén születik meg, ez egy közös döntés az együttműködő színházakkal, az alkotókról, a főbb szereplőkről is így határozunk. Ez egy komplex feladat, szenzitív kérdés, olyan művet találni, ami minden színház évadába illeszkedni tud.”

A bemutató különlegessége, hogy Mozart művét ebben formában először láthatja a közönség, ugyanis a Romhányi Ágnes által jegyzett magyar szövegeket teljes egészében még senki nem mutatta be. A darab látványvilágát Cziegler Balázs álmodta meg, míg a jelmezek a Jeremias Design Studio munkái.

Az előadás rendezője a Kossuth-díjas Juronics Tamás, aki így fogalmazta meg a darab számára legfontosabb üzenetét: “A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim basának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában.”

Szelim Basa szerepében a Drága örökösök Szappanos Tibije: Lengyel Ferenc; Mertz Tibor / Szabó Győző, Konstanze-ként Kolonits Klára / Schnöller Szabina / Rendes Ágnes lép színpadra, Belmontét Balczó Péter / Vadász Zsolt / László Boldizsár kelti életre. További szerepekben Zábrádi Annamária / Lukács Anita / Nánási Helga (Blonde), Szerekován János / Laki Péter (Szedrillo) és Cseh Antal / Kovács István / Rácz István (Ozmin) látható.

Forrás: szinhaz.org; deszkavizio.hu

Fotó: Co-Opera - Lengyel Ferenc Szelim Basaként a Szöktetés a szerájból című előadásban

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.