Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 06. 09:12, szerda | Belföld

Szárnyal a szállodaépítés piaca

Szárnyal a szállodaépítés piaca

Jelenleg 4000 szállodai férőhely kialakítása folyik az országban, minden második szoba Budapesten épül, derült ki egy, a TrendFM-en elhangzott interjúból.

"Tavaly összesen 44 milliárd forintértékben indultak szállodaberuházások az országban. Jelenleg 4000 szállodai férőhely van kivitelezés alatt, ennek fele Budapesten épül" – nyilatkozta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

A Párisi Udvarban már bemutatószobát is kialakítottak.

2018-ban országosan 6 százalékkal nőtt a szállodaprojektek összértéke a megelőző esztendőhöz képest, míg a budapesti volumen rekordnagyságú, 35 százalékkal múlja felül a 2008-as eddigi csúcsévet. A minőségi színvonalat és a felszereltséget tekintve jellemzően közepes és annál jobb színvonalú hotelek épülnek most – hangzott el a TrendFM-en.

Az ÉVOSZ elnöke beszélt arról is, hogy 2016 végén az építőipar minden alágazat, köztük a szállodaipar részéről is, olyan volumenű megrendeléseket kapott, ami kapacitáshiányt okozott Budapesten és vonzáskörzetében, valamint a nagyobb városokban, de jelenleg hónapról hónapra többet teljesít az építőipar, így az elnök reményei szerint időre elkészülhetnek a folyamatban lévő szállodaprojektek.

Koji László úgy látja, hogy a turizmus élénkülésének köszönhetően a szállodaépítések és felújítások a következő 4-5 évben is folyamatos munkát adnak majd az építőiparnak.

Nagyon sok új építésű és rekonstrukciós szállodaprojekt van tervezőasztalon, köztük olyan patinás szállodáknak esedékes régóta a megújulása, mint például a Gellért Hotel.

Vidéken elsősorban a megyei jogú nagyvárosokban épülnek szállodák, ezek kapacitása általában 50 és 200 szoba között mozog. De számos kastély, kúria és más műemlék épület vár még rekonstrukcióra és funkcióra, amelyeket akár szálláshelyként is lehetne hasznosítani a későbbiekben – tette hozzá.

Legyen az szálloda vagy lakás, az amortizáció miatt 20-25 évente szükségszerű egy generális felújításra sort keríteni– hangsúlyozta az elnök. Ezek a rekonstrukció értékű nagy felújítások alkalmat teremtenek arra, hogy az épület gépészetét, berendezését, lakhatási minőségét a kor kihívásainak megfelelően modernizálják. Ahol ez nem történik meg időben, ott a felújítás később sokkal többe kerül – figyelmeztetett Koji László.

Forrás: turizmus.com

Kép: Párizsi Udvar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.