Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Január 29. 07:52, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

Száz éve hunyt el Zechmeister Károly

Száz éve hunyt el Zechmeister Károly

A száz évvel ezelőtt elhunyt győri polgármester sírjánál helyezték el az emlékezés virágait. Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester tekintett vissza Zechmeister Károly munkássá

Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester emlékező beszédében így fogalmazott: Itt állunk most Zechmeister Károly sírjánál, és fejet hajtunk nagysága, cselekedetei előtt, tisztelgünk emberi tulajdonságai, értékei előtt. Egy olyan emberre emlékezünk, akiről bátran kijelenthetjük, hogy a város mindezidáig legsikeresebb polgármestere volt.

100 esztendő hosszú idő. Még sem felejtjük nevét, tetteit. Hogyan is tehetnénk?! Hiszen szerte a városban épületek, házak, utcák, hivatali rendszer emlékeztet nap, mint nap az ő tevékenységére. Zechmeister Károly büszke lenne, ha látná ma Győr városát. Az ő tevékenysége fejlődést indított meg a városban, olyan fejlődést, amire nem volt példa magyarországi viszonylatban.

Haladó szellemű gondolkodása jóval megelőzte korát, Győr fejlett iparvárossá vált hivatali ideje alatt, a város fejlődése szempontjából nagy jelentőségű volt 1896-ban a Magyar Vagon-, és Gépgyár megalapítása. Már akkor tudta, amit ma hangsúlyozunk Győrben, hogy a szakképzésre, a minőségi munkaerőre kell a hangsúlyt fektetni, hiszen ez a város fejlődésének kulcsa lehet.

rdemeit hosszasan lehetne sorolni. A róla megjelenő kötetek, a tiszteletére jövő csütörtökön rendezett díszközgyűlés méltó emléket állít majd tevékenységének, ahol neves, köztiszteletben álló szakemberek beszélnek Zechmeister Károlyról.

A mai nap a főhajtás napja, amikor gyertyát gyújtunk sírjánál, mondunk érte egy imát, és elhelyezzük az emlékezés koszorúját. A győri polgárok talán nem is tudják, hogy mi mindent köszönhetnek a 100 esztendővel ezelőtt elhunyt polgármesternek. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő napok és események minél több győri polgárhoz viszik el Zechmeister Károly nevét, és egyre szélesebb körben válnak ismertté a város fejlődéséért tett cselekedetei.

Megérdemli, hogy Győr városa, és lakói méltóképpen emlékezzenek meg róla és megérdemli, hogy az idei esztendőben Győr Megyei Jogú Város nkormányzatának emlékérmét Zechmeister Károly emlékéremnek hívják.

Emlékét megőrizzük!"


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.