Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Július 05. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Százmilliárdok mennek ki adózatlanul

Százmilliárdok mennek ki adózatlanul

Százmilliárdokat visznek ki adózatlanul Magyarországról az idehaza működő multik. Szakértők szerint büntetőadókkal vethetnénk gátat a nemzetközi vállalatok trükközésének, sőt, akár adóhivatali revizorokat is küldhetnénk a külfö

Különféle elszámolási módszerekkel akár százmilliárdokat is kivihetnek adózatlanul az országból az idehaza működő multik. A jelenségre a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete hívta fel a figyelmet, rögzítve, hogy a nemzetközi nagyvállalatok a hazánkban megtermelt jövedelmük jelentős részét év közben úgy utalják át külföldi anyacégüknek, hogy itthon egyetlen fillér adót sem fizetnek az összegek után. Herich György egyesületi elnök a Magyar Nemzetnek példaként a bankokat említette. A hazai pénzintézetek többsége valamelyik külföldi lánc leányvállalataként működik Magyarországon. - A bankok főként kamatot vagy más szolgáltatást elszámolva tudják elkerülni a hazai adófizetést - fogalmazott a szakmai szervezet vezetője. Herich György nem zárja ki: egy magyar adóhivatali ellenőrzés során kiderülhetne, hogy a hazánkban működő külföldi tulajdonú bankcsoportok az eddig kimutatottnál jóval nagyobb nyereségre tesznek szert.


A lap kérdésére Róna Péter közgazdász úgy fogalmazott: egyetért az okleveles adószakértők álláspontjával. A szakember ezután felvázolta a bankrendszer működését, s különösen az oly nagy társadalmi feszültséget okozó devizahitelezés folyamatát. Ahhoz, hogy az itthon működő bank kölcsönt tudjon adni a hazai lakosságnak vagy a vállalkozásoknak, pénzre van szüksége. A külföldi bankok magyar leányvállalatai azonban csak a saját anyabankjuktól kérhetnek kölcsönt, természetesen kamat fejében. A trükk pontosan itt húzódik meg - olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában, amelyből további részleteket is megtudhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk