Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Május 23. 07:31, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Százmilliókat emészt fel az árvízkárok enyhítése az önkormányzatoknál

Százmilliókat emészt fel az árvízkárok enyhítése az önkormányzatoknál

A dél-dunántúli árvízkárok elhárítása több száz millió forintjába került a helyi önkormányzatoknak. Mivel ezt az országrészt nem minősítette a kormány katasztrófa sújtotta területnek, a helyhatóságok csak a központi vis maior ke

Kaposváron 3 nap alatt 140 milliméter csapadék esett, a somogyi megyeszékhelyen keresztülfolyó Kapost homokzsákokkal vették körbe a honvédség segítségével. A helyiek szerencséjére a gát néhány kilométerre a 70 ezer lakosú várostól szakadt át, így a víz mezőgazdasági területet öntött el a házak helyett. A kárfelmérés még tart, az önkormányzat a költségvetés vis maior keretéből vagy általános tartalékából remél pénzügyi segítséget.


Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere azt mondta, valószínűleg több millió forint kárigényt fognak benyújtani.

Tolnában a megye negyedik legnépesebb települése, a 14 ezer lakosú Bonyhád volt a legnagyobb veszélyben, 50 ingatlan víz alá is került. A kormány csak Borsod megyére hirdette ki az árvízi veszélyhelyzetet. Az ottani önkormányzatok költségeit automatikusan megtéríti az állam, Bonyhád viszont Kaposvárhoz hasonlóan csak reménykedhet a kárenyhítésben. A város vezetésének előzetes számításai szerint 20 millió forintba került a védekezés.


„Sajnos ebből az összegből még semmit nem látunk, hónapokat kell várnunk arra, hogy valamennyi megérkezzen az önkormányzat számlájára, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a védekezést eddig az önkormányzatunk saját hiteléből fedezte" - mondta el Potápi Árpád, Bonyhád fideszes polgármestere.

Baranyában Sásd környékét a Baranya csatorna öntötte el, két napig a 66-os utat is lezárták. A víz már visszatért a medrébe, a kárfelmérés azonban napokig eltart. Csak az önkormányzati ingatlanokban 8-10 millió forint a kár. A helyszíni ellenőrzés és kárfelmérés jelenleg is tart - közölte Székely Szilárd, MSZP-s polgármester.


Korábban a megyei önkormányzatoknak is volt saját vis maior keretük, de feltöltésükre a pénzügyi megszorítások miatt nem maradt pénz az elmúlt években. A jelenlegi szabályozás szerint csak a költségvetési keretre lehet pályázni, az elbírálás 3-4 hónapot vehet igénybe. Májusra 800 millió forint maradt az eredetileg 1,1 milliárd forintos központi vis maior alapban.


50-60 milliós kár Mezőörsnél

A Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörsnél 400 hektárnyi termőföld került víz alá a Cuha-Bakony ér áradása következtében. A térségben száz gazdálkodót ért kár, amelynek mértéke elérheti az 50-60 millió forintot. A termelők azt mondják, mivel a felázott talajra nem tudnak felhajtani a munkagépeikkel, a tavaszi munkák legalább egy hónapot késni fognak.


Két napja szivattyúznak Mezőörsnél, de így is majdnem átfolyik a víz a 81-es főúton. A Bakony-ér közel száz gazda földjét úsztatta el 400 hektáron. A kár - az első becslések szerint - elérheti az 50-60 millió forintot.

Bogárdi Zoltán, Mezőörs polgármestere azt mondta: kezdeményezik, hogy Borsod megyéhez hasonlóan az ő térségükre is hirdesse ki a veszélyhelyzetet a kabinet. A kormányrendelet szerint azonban a veszélyhelyzet csak a védekezés költségeinek megtérítésére terjed ki, a kárrendezésre nem.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.