Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Január 28. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Szegeden iskola, Debrecenben kollégium újulhat meg

Szegeden iskola, Debrecenben kollégium újulhat meg

A Debreceni Református Kollégium 440 millió forintból újulhat meg a nyár közepére, így a kollégium kiállítása immár a XXI. század követelményeinek megfelelő infrastruktúrával várja majd az érdeklődőket - olvasható a Magyar Nemzetb

Az ÚMF keretében pályázott sikerrel Szeged város, így 508,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást fordíthat a város 19 általános és hét középiskolai intézményében pedagógiai reformot támogató informatikai eszközfejlesztésre. A támogatásnak köszönhetően 38 helyszínen nyílik lehetőség az oktatási informatikai infrastruktúra fejlesztésére - hangzott el a projekt nyitórendezvényén, amelyen részt vett Solymos László polgármester mellett Farkasné Pocsai Blanka, a közgyűlés oktatási bizottságának elnöke.

A beszerzésre kerülő informatikai berendezések között szerver szoftver, 904 darab komplett számítógép-konfiguráció, 299 darab, speciális tollal vezérelhető digitális tábla és az ehhez tartozó, notebookkal ellátott tantermi csomag, valamint a fogyatékkal élő diákok speciális igényeit kielégítő eszközcsomag szerepel.

A tervek szerint a tanév végéig korszerűsítik majd az intézmények számítógép-állományát, a tantermek negyven százalékában internet hozzáférési képességekkel rendelkező interaktív prezentációs eszközök kerülnek, az iskolák 20 százalékában pedig létrehozzák a webalapú szolgáltatások infrastruktúráját. Emellett a sajátos nevelési igényű tanulókat az integrált oktatást segítő speciális eszközöket biztosítanak a könnyebb tanulási feltételeinek megteremtése érdekében.
Szintén új infrastruktúrát kaphat a Debreceni Református Kollégium, amely a regionális fejlesztési tanácshoz nyújtott be sikeres pályázat, és nyert el összesen 440 millió forint támogatást. Ebből 330 milliót fordíthat a kollégium az épület felújítására, 110 milliót pedig az intézmény kiállításainak megújítására.

A felújítási munkálatok csaknem 11 ezer négyzetméteren folynak majd, az épület földszintjén új látogatóközpontot, kávézót és szociális helyiséget alakítanak ki. Továbbá megújulnak a kiállítóterek, a nagykönyvtár és az oratórium, de kialakításra kerül egy belső udvar is.

A felújítási munkálatok ideje alatt, január végétől március elsejéig a Debreceni református Kollégium minden kiállítása, valamint a nagykönyvtár is látogatható, de csak előzetes bejelentést követően. Márciustól már csak az egyes gyűjteményeket, épületrészeket lehet látogatni, míg a nagykönyvtár 2012 márciusáig bezár, és csak a kutatók használhatják.

(Magyar Nemzet, szegedma.hu)
(www.edupress.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.