Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Szeptember 03. 07:33, péntek | Kék hírek
Forrás: HírTV

Szégyenfalra kerülnek a rajtakapott tolvajok – elzárással is sújthatók a szarkák

Szégyenfalra kerülnek a rajtakapott tolvajok – elzárással is sújthatók a szarkák

A lebukott bolti szarkák fotóival szorítanák vissza a lopásokat a soproni kereskedők. A fényképeket üzleteik kirakatába helyezik ki. Szerintük a bolti tolvajok nem megélhetési kényszerből lopnak, egy-egy üzletnek pedig 30-50 ezer forintos

 

A gyakori bolti lopások miatt több soproni üzlettulajdonos rendhagyó lépésre szánta el magát. A biztonsági kamerák által lebuktatott tolvajok fotóit az üzletek kirakatában helyezték el.



- Nyugdíjasok, diákok, felnőttek; korra való tekintet nélkül egyre többet lopnak kisebb-nagyobb értékben - mondta el Meszlényi László. Az üzlettulajdonos szerint egyesek „megélhetésért" lopnak, de sokak tovább adják az eltulajdonított értékeket.



A hírTV által felkeresett fővárosi üzletet 72 térfigyelő kamera pásztázza, mégis akadnak vakmerő tolvajok. Főleg a nagy értékű termékeket lopják. - Három nap alatt jellemzően 4-5 elkövetőt fognak el - nyilatkozta a hírTV-nek a CBA szóvivője. Egy üzlet esetében az anyagi kár több millió forintos is lehet egy év alatt - tette hozzá Fodor Attila.



Elzárással is sújtható



Augusztus 19-e óta, akit lopáson érnek akár 150 ezer forintos pénzbüntetést is kaphat, vagy több napos elzárást. A közbiztonság javítását szolgáló, júliusban elfogadott új törvénycsomag már azt is bünteti, aki vásárlás közben elfogyaszt egy Túró Rudit vagy egy kiflit, majd fizetség nélkül akar távozni a boltból.



Az elzárással is sújtható szabálysértéseknél az elkövetőt őrizetbe vehetik, és gyorsított bírósági eljárást folytatnak le ellene. A büntetés mértéke egytől hatvan napig tarthat. A fiatalkorúakat legfeljebb harminc napig lehet elzárni, ha több szabálysértést követnek el, akkor viszont esetükben 45 nap a maximum.



„Reméljük, a morál is változik"



A televíziónk által felkeresett soproni bolttulajdonos bizakodó az új törvénnyel kapcsolatban, hiszen eddig 20 ezer forintig bármit tehettek a tolvajok, a rendőr úgy sem intézkedhetett. - Akár a kamerába belenézve, belemondhatta: úgy sem tudsz semmit csinálni - mondta Meszlényi László. Remélem, hogy az új szabályokkal a morál is változni fog - tette hozzá az üzlettulajdonos.



Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője jövő hétre ígért pontos adatokat, addigra készül el az első összesítés az új szabályok alapján tett rendőri intézkedésekről.



hírTV

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.