Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Június 15. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Szeméttelepre hasonlít az Atlanti-óceán északi része?

Szeméttelepre hasonlít az Atlanti-óceán északi része?

Szeméttelepre hasonlít az Atlanti-óceán északi része - közölték szombaton francia felfedezők, akik nyolc hónapos útról tértek vissza hazájukba. A négy utazó azt mondta, hogy műanyag hulladékokkal van teli az óceán északi térsége, a

 

A négy utazó októberben indult el Franciaországból, és mint szombaton mesélték, naponta rengeteg szemétkupacot láttak a vízen. Amikor a Sargasso tengerre értek a Bermudáknál, megdöbbenve látták, hogy valóságos szeméttelepek úsznak körülöttük. „Több hulladékot láttunk, mint valaha az utazásaink során. Megdöbbentő volt, hogy öt-tíz percenként feltűnt helyenként tíz, helyenként 20 szemétkupac" - mesélte a 27 éves Yann Geffriaud.


A franciák szerint különösen a Sargasso tengeren burjánzik a szemét. „Legalább a 95 százaléka a szemétnek műanyag. Láttunk tömegében fogpasztatubusokat, vizes flakonokat és aeroszolos palackokat. Összefüggő, nagy szemétszigeteket nem láttunk, ezerszámra szemétkupacokat viszont igen" - mondta Geffriaud, a Szemétfigyelő nevű csoport alapítója.


A franciák felfedezése összhangban van azzal, amit az amerikai tengerkutató, Charles Moore két évvel ezelőtt tapasztalt, amikor az általa „Nagy Csendes-óceáni Szemétfoltnak" elnevezett jelenséget felfedezte. Moore szerint Hawaii és Japán között 100 millió tonna hulladék úszik, helyenként feltűnő szigetekbe tömörülve a Csendes-óceánon.

Moore és csapata megállapításai szerint két, egymástól különálló szemétfolyam hömpölyög a Csendes-óceán északi részén. A Japánnál lévő a keleti szemétfolt, a Hawaii-szigeteknél lévő pedig a nyugati szemétfolt. A két gigantikus, tíz méter vastag, összefüggő hulladéksziget nem látszott eddig a műholdképekről, mivel nagy részük áttetsző műanyagszemét, amely közvetlenül a vízfelszín alatt lebeg.

Hat évvel ezelőtt kutatók Hawaii és Kalifornia között fedeztek fel Közép-Európa méretű lebegő műanyag szemétszőnyeget az óceánon, és egyes részeken a hulladék mennyisége hatszorosa volt az ott élő planktonokénak.

A francia kutatók szerint a mostani, nyolc hónapos utazásuk során azt tapasztalták, hogy a szemét nagy része a szárazföldekről került az óceánba áramlatok vagy esőzések révén, és csak kisebb részüket dobálták hajókról a tengerbe. „Ha nem is tudjuk megtisztítani a tengereket, legalább felhívjuk a közvélemény figyelmét erre a rettenetes helyzetre" - mondta Yann Geffriaud.

(FH)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár