Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. December 04. 10:10, hétfő | Belföld

Szent Borbáláért imádkozunk ma

Szent Borbáláért imádkozunk ma

Ma van Szent Borbála napja.

Szent Borbálát pogány édesapja, Dioscurus is azért záratta toronyba, hogy kérők ne férkőzhessenek hozzá. Borbála, apja távollétében rávette a munkásokat, hogy vágjanak bele a falba.Ezen át becsempészett magához egy papot, aki megkeresztelte. Amikor ezt apja megtudta, a lány apappal együtt megszökött. Egy sziklahasadékban rejtőztek el, Dioscurus azonban rájuk talált, mert egy pásztor elárulta őket. Az apa megkorbácsolta a leányát, majd átadta a római hatóságoknak. Azok megkínozták, orcáját tüzes fáklyával verték, de nem tudták hitét megtörni. Szomorú vége lett az életének, elvetemült apa fejezte le saját kezűleg Apját sem kímélte az isten. Tette színhelyén villám sújtotta halálra. – Ezért a középkori városok puskaporos tornyát gyakran nevezték el Szent Borbáláról, hogy a szent segítsen megóvni a veszélyes anyagot a felrobbanástól.

A Bányászok védőszentjének tartjuk Szent Borbálát. A Bányászok iránti tisztelet és megbecsülés jeleként jött létre a Bányásznap. Hazánkban a XIX. század közepén megindult ipari-társadalmi fejlődés alappillére a szén volt. A XIX-XX. században alakult ki Magyarországon a mélyművelésű szénbányászat. Ezen időszakban az európai államokban már hagyományossá vált a bányásznap, amely minden év december 4.-én Borbála napját követő első vasárnapon került megünneplésre.


A Bányásznap alkalmából, értékes bélyegeket is adtak ki Magyarországon:
1952 (sor, 2 érték, tervezők: Gál Ferenc és Vertel József); 1954 (emlékbélyeg, névérték 1 Ft, tervezte Vertel József); illetve 1964 (emlékbélyeg, névérték 60 f, tervezte Füle Mihály)

Szent Borbára a bányászokon kívül még a kohászok, tüzérek, építészek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők védőszentje is. A keresztény kultúrában a tizennégy segítőszent egyike.

Forrás: jelesnapok.oszk.hu

Kép: Wikipédia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el