Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 19. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI/Győr24

Szent László-szobrot emelnek Győrött

Szent László-szobrot emelnek Győrött

Alig egy hónap, s már el is készül Szent László szobra, mely a Bazilika apszisa mögött lesz látható.

„A szent király koponyacsont-töredékét őrző, legjelesebb egyházi kincseink között számon tartott ereklyéjével, valamint tiszteletének szakrális és világi kulturális hagyományainak ápolásával elválaszthatatlanul kötődik Győrhöz” – olvasható Győr közgyűlésének jövő heti előterjesztésében.

Az előterjesztés szerint Lebó Ferenc két méter magas fehér mészkő talapzaton álló, két és fél méteres bronzszobrát az idén díszpolgári címmel jutalmazott Gasztonyi László helyi vállalkozó családja és cége rendelte meg; „A tervezett szobor Szent Lászlót, a szakrális uralkodót ábrázolja, kezében hatalmi jelképként jogart formázó bárddal."

A tájékoztatás szerint a szobor felavatását és felszentelését a Győri Püspökség a június 27-i Szent László-ünnepségek keretében tervezi, melyet követően az adományozó az alkotást térítésmentesen Győr önkormányzatának tulajdonába kívánja átadni.

Az 1077 és 1095 között uralkodott I. László - akit halála után alig egy évszázaddal, 1192-ben avattak szentté - az ország belső rendjét megszilárdította, és szigorú törvényeket hozott. Feljegyezték bátorságát, harciasságát és erős keresztény hitét. Utóbbi egyik következménye, hogy uralkodása idején emelték a szentek sorába I. István király fiát, Imre herceget, valamint Gellért püspököt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.