Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2010. Január 05. 14:56, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Szenzációs felfedezés az űrben

Szenzációs felfedezés az űrben

Az új amerikai űrteleszkóp, a Kepler öt új bolygót fedezett fel a Naprendszerünkön kívüli térben – közölte hétfőn az amerikai űrhivatal (NASA). A bolygók túl forrók ahhoz, hogy élet létezhessen rajtuk – legalább is az általunk i

A Keplert 10 hónappal ezelőtt bocsátották fel, és a Földhöz hasonló bolygók felfedezéséhez minimum három évre van szükség. Az űrteleszkóp úgy fedez fel bolygókat, hogy vizsgálja a szóba jöhető napokat, és figyeli fényük periodikus elsötétülését, ami akkor következik be, amikor a nap előtt elhalad egy bolygója. Egy új bolygó akkor számít felfedezettnek, ha legalább háromszor rögzítették a napja előtti áthaladását.

A Földhöz hasonló bolygónak legalább egy évbe kerül, amíg megkerüli a napját, csak ekkor lehet elég meleg, de nem túl forró ahhoz, hogy felszínén folyékony halmazállapotban forduljon elő a víz.

Az űrkutatók éppen ezért számítottak arra, hogy a Kepler előbb fog felfedezni forró óriásbolygókat, mint Föld-szerű törpéket.

Az újonnan felfedezett öt bolygó 3-5 nap alatt kerüli meg a napját, vagyis nagyon közel kering hozzá, ezért felszínükön forróság tombol. A szakemberek a nap jellegzetességeiből és a bolygó keringési távolságából tudják kiszámítani a bolygó hőmérsékletét. Eszerint az öt bolygón, a Kepler 4b-n, 5b-n, 6b-n, 7b-n és a 8b-n a hőmérséklet 1200 és 1600 Celsius fok között van, ez magasabb az olvadt láváénál.

Az öt új bolygó közül a legnagyobb körülbelül akkora, mint a mi Naprendszerünk óriása, a Jupiter, a legkisebb pedig akkora, mint a Neptun, amely a Naprendszer negyedik legnagyobb bolygója.

A Keplert tavaly márciusban bocsátották fel, 95 megapixeles kamerával rendelkezik. Ilyen nagy felbontású kamerát még sosem küldtek a világűrbe. Az öt bolygót a beszabályozás utáni első hat hét leforgása alatt fedezte fel.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 11:18, kedd | Belföld

A Bonduelle visszahívott egy konzervet

A Bonduelle visszahívta a Bon Menu Curry 425 grammos fehérbab konzervét, az intézkedés kizárólag két időpont közötti gyártott tételeket érinti - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

2020. Július 14. 11:00, kedd | Belföld

Szexuálisan bántalmazta négy kisgyerekét egy nő és egy férfi

Őrizetbe vett a rendőrség egy nőt és egy férfit, akik négy kiskorú - a bűncselekmény idején 6, 4, 3 és 2 éves - gyermeküket szexuálisan bántalmazták Kerepesen

2020. Július 14. 10:17, kedd | Belföld

Tizeneggyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Tizeneggyel, 4258-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

2020. Július 14. 07:15, kedd | Belföld

Elkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése

Elkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztése a kivitelezésre vonatkozó szerződés hatályba lépésével - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.