Városlista
2021. január 23, szombat - Zelma

Hírek

2010. Január 05. 14:56, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Szenzációs felfedezés az űrben

Szenzációs felfedezés az űrben

Az új amerikai űrteleszkóp, a Kepler öt új bolygót fedezett fel a Naprendszerünkön kívüli térben – közölte hétfőn az amerikai űrhivatal (NASA). A bolygók túl forrók ahhoz, hogy élet létezhessen rajtuk – legalább is az általunk i

A Keplert 10 hónappal ezelőtt bocsátották fel, és a Földhöz hasonló bolygók felfedezéséhez minimum három évre van szükség. Az űrteleszkóp úgy fedez fel bolygókat, hogy vizsgálja a szóba jöhető napokat, és figyeli fényük periodikus elsötétülését, ami akkor következik be, amikor a nap előtt elhalad egy bolygója. Egy új bolygó akkor számít felfedezettnek, ha legalább háromszor rögzítették a napja előtti áthaladását.

A Földhöz hasonló bolygónak legalább egy évbe kerül, amíg megkerüli a napját, csak ekkor lehet elég meleg, de nem túl forró ahhoz, hogy felszínén folyékony halmazállapotban forduljon elő a víz.

Az űrkutatók éppen ezért számítottak arra, hogy a Kepler előbb fog felfedezni forró óriásbolygókat, mint Föld-szerű törpéket.

Az újonnan felfedezett öt bolygó 3-5 nap alatt kerüli meg a napját, vagyis nagyon közel kering hozzá, ezért felszínükön forróság tombol. A szakemberek a nap jellegzetességeiből és a bolygó keringési távolságából tudják kiszámítani a bolygó hőmérsékletét. Eszerint az öt bolygón, a Kepler 4b-n, 5b-n, 6b-n, 7b-n és a 8b-n a hőmérséklet 1200 és 1600 Celsius fok között van, ez magasabb az olvadt láváénál.

Az öt új bolygó közül a legnagyobb körülbelül akkora, mint a mi Naprendszerünk óriása, a Jupiter, a legkisebb pedig akkora, mint a Neptun, amely a Naprendszer negyedik legnagyobb bolygója.

A Keplert tavaly márciusban bocsátották fel, 95 megapixeles kamerával rendelkezik. Ilyen nagy felbontású kamerát még sosem küldtek a világűrbe. Az öt bolygót a beszabályozás utáni első hat hét leforgása alatt fedezte fel.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 23. 17:10, szombat | Belföld

Unokázós csalókat fogtak el Győrben

Elfogtak két embert pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök úgynevezett unokázós csalás miatt - közölte a rendőrség szombaton a honlapján.

2021. Január 23. 16:09, szombat | Belföld

Az e-kereskedelem csökkenti a kiskereskedelem szén-dioxid lábnyomát

Az online vásárlás a hagyományos kereskedelemhez képest átlag 36 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár - hívta fel a figyelmet egy friss kutatás alapján a Prologis ipari és logisztikai ingatlanvállalat.

2021. Január 23. 14:07, szombat | Belföld

Közel háromszázezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség

A munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érintene a legújabb kormányzati terv, a 25 évesnél fiatalabb munkavállalókat majdan megillető személyijövedelemadó-mentesség

2021. Január 23. 12:03, szombat | Belföld

Kriptovalutával fizető, a darkneten üzletelő dílert lepleztek le Győrben

Darknetes piactérről, azaz az internet láthatatlannak gondolt felületéről árut rendelő drogkereskedőt lepleztek le Győrben a rendőrök.