Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2010. Január 05. 14:56, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Szenzációs felfedezés az űrben

Szenzációs felfedezés az űrben

Az új amerikai űrteleszkóp, a Kepler öt új bolygót fedezett fel a Naprendszerünkön kívüli térben – közölte hétfőn az amerikai űrhivatal (NASA). A bolygók túl forrók ahhoz, hogy élet létezhessen rajtuk – legalább is az általunk i

A Keplert 10 hónappal ezelőtt bocsátották fel, és a Földhöz hasonló bolygók felfedezéséhez minimum három évre van szükség. Az űrteleszkóp úgy fedez fel bolygókat, hogy vizsgálja a szóba jöhető napokat, és figyeli fényük periodikus elsötétülését, ami akkor következik be, amikor a nap előtt elhalad egy bolygója. Egy új bolygó akkor számít felfedezettnek, ha legalább háromszor rögzítették a napja előtti áthaladását.

A Földhöz hasonló bolygónak legalább egy évbe kerül, amíg megkerüli a napját, csak ekkor lehet elég meleg, de nem túl forró ahhoz, hogy felszínén folyékony halmazállapotban forduljon elő a víz.

Az űrkutatók éppen ezért számítottak arra, hogy a Kepler előbb fog felfedezni forró óriásbolygókat, mint Föld-szerű törpéket.

Az újonnan felfedezett öt bolygó 3-5 nap alatt kerüli meg a napját, vagyis nagyon közel kering hozzá, ezért felszínükön forróság tombol. A szakemberek a nap jellegzetességeiből és a bolygó keringési távolságából tudják kiszámítani a bolygó hőmérsékletét. Eszerint az öt bolygón, a Kepler 4b-n, 5b-n, 6b-n, 7b-n és a 8b-n a hőmérséklet 1200 és 1600 Celsius fok között van, ez magasabb az olvadt láváénál.

Az öt új bolygó közül a legnagyobb körülbelül akkora, mint a mi Naprendszerünk óriása, a Jupiter, a legkisebb pedig akkora, mint a Neptun, amely a Naprendszer negyedik legnagyobb bolygója.

A Keplert tavaly márciusban bocsátották fel, 95 megapixeles kamerával rendelkezik. Ilyen nagy felbontású kamerát még sosem küldtek a világűrbe. Az öt bolygót a beszabályozás utáni első hat hét leforgása alatt fedezte fel.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 05:00, csütörtök | Belföld

Változik a volánbuszok közlekedési rendje a következő ünnepnapokon

Az október 23-i és a november 1-jei ünnepnapokon, valamint az őszi szünet ideje alatt változik a helyközi és a Volánbusz üzemeltetésében lévő helyi járatok közlekedési rendje.

2020. Október 22. 05:00, csütörtök | Belföld

A fertőzési láncok megszakítását is szolgálja az őszi szünet

A koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán az M1 csatornán.

2020. Október 22. 05:00, csütörtök | Belföld

A légszennyezés évente 1250 euróba kerül minden egyes európai számára

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások az európaiak számára évente átlagosan 1250 euróba (mintegy 450 ezer forint) kerülnek fejenként,

2020. Október 21. 18:02, szerda | Belföld

A fogyasztók többsége elutasítja kettős minőséget

A fogyasztók többsége elutasítja a kettős minőséget, vagyis azt, ha azonos márkanév alatt országonként eltérő minőségű élelmiszerek kerülnek forgalomba