Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Szeptember 16. 23:00, péntek | Helyi
Forrás: V-CABBAGE HOUSE

Szeptember 17-én, szombaton lép fel Mága Zoltán a győri Székesegyházban

Szeptember 17-én, szombaton lép fel Mága Zoltán a győri Székesegyházban

Példátlan összefogással és rendkívül nagy sikerrel zajlik Mága Zoltán hegedűművész Hangok és Harangok című, a Kárpát-medencét átölelő jótékonysági koncertsorozata,

amelynek révén eddig mintegy 30 millió forint értékű adománnyal segítette a hátrányos helyzetű iskolás gyermekeket.
A karitatív missziósorozat eljut Eszékre is, ahol a horvát köztársasági elnök védnöksége alatt és jelenlétében rendezendő hangversennyel a viharkárokban megrongálódott gyermekkorház felújításához kíván a Prima Primissima-díjas hegedűművész segítséget nyújtani.

Magyarország Eszéki Főkonzulátusának felkérésére Mága Zoltán hegedűművész a Hangok és Harangok jótékonysági koncertsorozata részeként 2016. szeptember 28-án 19:30 órai kezdettel az eszéki Szent Péter és Pál apostol Katedrálisban jótékonysági hangversenyt ad, hogy segítséget nyújtson a horvátországi magyar város gyermekkórházának felújításához. Az Eszéki Kórház Gyermekrészlegének tetőszerkezete az idén nyáron történt viharokban sérült meg, és a hegedűművész a jótékonysági koncertjének teljes bevételét a kórház felújítására ajánlja fel. A jótékonysági koncert fővédnökségét Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök vállalta el.
Mága Zoltán rendkívül fontosnak tartja, hogy a határainkon túl élő magyaroknak és bajba került közösségeknek is segítséget nyújtson, mert mint hangsúlyozta, csak közigazgatási határok választanak el minket, hiszen lelkünkben és hazafiasságunkban egyek, egy nemzetből valók vagyunk. Megjegyezte, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban éppen ezért nyújt gyakorta segítséget jótékonysági koncertjeivel, és mindig örömmel lép fel határainkon túli magyar városokban, hogy elvigye az anyaország szeretetteljes üdvözletét a magyar zenei kultúrán keresztül.
A fesztiválsorozatnak eddig helyet adó templomok plébánosai és lelkészei egyaránt azt hangoztatták, hogy Mága Zoltán karitatív jellegű hangversenyeivel nem csak a segítséget viszi el a településekre, hanem felekezeti hovatartozás nélkül összehozza az embereket, így a zene révén zsúfoltságig megtelnek a templomok olyan emberek is, akik nem járnak istentiszteletekre, misékre. A katolikus, református és evangélikus templomokban, zsinagógákban rendezett hangversenyeken Kossuth-díjas operaénekesek és művészek lépnek fel.
A Prima Primissima-díjas hegedűművész a Szent István-bazilikából 2016. augusztus 21-én Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldásával és védnöksége alatt indította útjára indult a klasszikus zenei fesztiválsorozatát. A zsúfolásig megtelt bazilikában rendezett hangversennyel Mága Zoltán mintegy 20 millió forint adományt gyűjtött, és ezzel indította el karitatív misszióját, amelyből elsőként a Hortobágyon életét vesztett négy tűzszerész családjának nyújtott támogatást. A Szent István-bazilika fenntartásának támogatása mellett több mint ezer hátrányos helyzetű iskolás gyermeknek ajánlott fel iskolaszereket és cipőket, táskákat. A fesztiválsorozat ünnepélyes megnyitója előtt, augusztus 19-én a Debreceni Református Nagytemplomban rendezte meg a hegedűművész a fesztiválsorozat első koncertjét, ahol Fekete Károly tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház lelkészi alelnöke beszédében úgy fogalmazott: a Szeretet hegedűse koncertjein a történelmi hang és hangszín köszönti a népeket, és a békesség hangján szólva a vigasztalást hozza el. A református püspök Kálvin János emlékéremmel köszönte meg Mága Zoltán jótékonysági akcióit, kulturális misszióit.
Mága Zoltán a templomi koncertsorozatával már Debrecen és a budapesti Szent István-bazilika mellett eljutott többek között Szombathelyre, Vácra, Nyíregyházára, Sopronba, Nagykanizsára, a felvidéki Beregszászra. A fesztiválsorozat szombaton (szeptember 17.) Győrbe, érkezik, ahol jelen lesz és beszédet mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A győri Székesegyházban rendezendő koncert teljes bevételét Mága Zoltán a győri bazilika oltárának felújítására ajánlja fel.



A templomi hangverseny főbb állomásai között szerepel még a szegedi Dóm (szeptember 24.), a mádi Rabbiház (szeptember 18.), Mezőkövesd (szeptember 16.)., Miskolc (szeptember 21.). Székesfehérvár (szeptember 25.)., Szolnok (szeptember 27.) és Pécs (szeptember 30.). A Hangok és Harangok fesztiválsorozat záró koncertjét Erdélyben, Nagyváradon, Tőkés László református püspök jelenlétében rendezik október 1-jén.
A teljes fesztiválsorozat fővédnöki tisztségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnökségét pedig Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vállalta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.