Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Augusztus 02. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Szeptembertől többet fizethetünk a húsért

Szeptembertől többet fizethetünk a húsért

Néhány százalékkal emelheti a hús árát szeptembertől a takarmány drágulása az egyik hazai üzletlánc illetékese szerint. Egyes sertéstenyésztők viszont nem bíznak abban, hogy megnövekedett költségeiket érvényesíteni tudják az átad

 

Június elején 2 ezer forint fölött volt egy mázsa takarmánygabona, az aratás végére az ár 3200-3500 forintra emelkedett. A gombafertőzés veszélye miatt az esős időszakot követő kánikulában permetezni kellett volna, de a gépek nem tudtak rámenni a felázott talajra. A gomba által termelt mérget semlegesíteni kell, amikor a gabonát hozzáadják a takarmánykeverékhez, az adalékanyag pedig pénzbe kerül. „Nagy valószínűség szerint ez mind a liszt árában, és a lisztből készülő termékek árában, kezdve a kenyértől, illetve takarmány tekintetében a hús árában nagy valószínűséggel jelentkezni fog" - nyilatkozta a hírTV-nek Kis Csilla, a Kurcamenti Szövetkezet vezetője.



Az egyik Csongrád megyei telepen kétezer sertést etetnek. Az élő sertés kilója 1,1-1,2 euró, a tenyésztőknek jól jön a gyenge forint. A telep tulajdonosa azt mondja, a felvásárlási ár nem követi automatikusan a takarmány árát. A 2007-es aszályos esztendőre emlékeztet, amikor drága volt a takarmánygabona, de a karaj nem drágult vele. „A sertéseknek az önköltségében a mindenkori takarmányár - és ebbe beleértendő a szója is - 70-75 százalékban viszi a prímet. És az, hogy az emelkedő gabonaárak vonzanak-e majd egy sertésár emelkedést, én ebben nem hiszek, volt már rá példa, amikor a gabonaár 3-4-szeresére ugrott, a sertés ára meg éppen csökkent" - fogalmazott a Hír Televíziónak Hevesi István mindszenti vállalkozó.



Az egyik hazai üzletlánc számol ugyan áremelkedéssel, de nem jelentőssel. Fodor Attila úgy látja, hogy szeptember elejétől talán egy pár százalékos emelkedés, drágulás lehet annak következtében, hogy a takarmányok ára növekedni fog, hiszen a mennyiség és a minőség sem olyan, amelyet a gazdák elvártak. A CBA kommunikációs vezetője azonban nem gondolja, hogy ez a gazdák által hangoztatott 30-40 százalékos drágulást jelent majd.



A takarmánybúza mellett az étkezési búza minőségével is gond van, ami a lisztet és a pékárukat drágíthatja meg.



(hírTV)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.