Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Január 29. 14:02, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Szerbiában mélyponton van az unióhoz való csatlakozás támogatottsága

Szerbiában mélyponton van az unióhoz való csatlakozás támogatottsága

Évtizedes mélypontra, 41 százalékra zuhant Szerbiában az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatottsága - közölte kedden a Danas című belgrádi napilap egy felmérésre hivatkozva.

A lap úgy értesült, hogy a szerb kormány európai integrációs irodájának megrendelésére tavaly decemberben készített, és csütörtökön nyilvánosságra kerülő közvélemény-kutatás szerint 2012 második felében tovább zuhant a lelkesedés az EU-hoz való csatlakozás iránt, júniushoz viszonyítva csaknem nyolc százalékponttal, 41 százalékra esett.
Predrag Simic, a belgrádi egyetem politikatudományi karának a tanára azt mondja, hogy a Danas által közölt adat helytálló, s arra utal, hogy az országban képtelen helyzet alakult ki. Minden parlament párt, a Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) kivételével, támogatja Szerbia európai integrációját, miközben a polgárok mindössze 41 százaléka ért vele egyet. Ez a Koszovó körül kialakult helyzetre vezethető vissza, illetve arra, hogy nem ismert a csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontja. A közvélemény szerinte azt érzi, hogy az uniónak nincs szüksége Szerbiára a problémáival együtt, és ezért nem is hisz a gyors csatlakozásban.
Predrag Simic szerint az alacsony támogatottság gondokat okozhat, ha Szerbia az év végéig nem kapja meg a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Ez megtépázná a kormány tekintélyét, amely az előző kormánynál is továbbment az uniós követelmények teljesítésében, és akár előre hozott választások kiírásához is elvezethet.
A legutóbbi, 2012 közepén készített közvélemény-kutatás idején a polgárok 49 százaléka támogatta, 25 százaléka pedig ellenezte Szerbia csatlakozását az EU-hoz. A legmagasabb 2003 decemberében volt a támogatottság: a megkérdezettek 72 százaléka egyetértett vele, és csak nyolc százaléka ellenezte.

Címkék: Európai Unió, szerbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).