Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Január 10. 12:52, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Szerdától lehet jelentkezni a munkahelyi generációváltást elősegítő programra

Szerdától lehet jelentkezni a munkahelyi generációváltást elősegítő programra

Szerdától lehet jelentkezni a munkahelyi generációváltást elősegítő programra, ennek keretében bérkiegészítésre pályázhatnak azok a cégek, amelyek biztosítani szeretnék a munkatapasztalatok átadását a nyugdíj előtt álló dolgozók és a pályakezdő fiatalok között - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Czomba Sándor kifejtette: a munkahelyi generációváltást segíti, ha a nyugdíjba készülő tapasztalt munkavállaló és a pályakezdő együtt dolgozik.

A pályázó munkáltatóknál a nyugdíj előtt álló 64 éves dolgozó az utolsó évben 8 óra helyett 6 órás munkaidőben dolgozhat, ugyanakkor 150 ezer forintos mentorálási támogatást kap. A regisztrált álláskereső pályakezdők foglalkoztatásához a cégek 244 500 forintig bértámogatást vehetnek igénybe - ismertette a részleteket az államtitkár.

A kezdeményezés a pályakezdőknek, a nyugdíj előtt állóknak és a munkáltatóknak is jó, így biztosítható a munkavégzéshez szükséges tudás átadása, ami hozzájárul a vállalkozások munkaerő-utánpótlásának zökkenőmentes lebonyolításához - jelezte.

Czomba Sándor elmondta: most csaknem 12 ezer regisztrált pályakezdő álláskereső van a nyilvántartásban, a program néhány száz embernek könnyíti majd meg a munkába állást, ugyanakkor számos olyan program lesz a következő időszakban, ami segít a munkalehetőség megtalálásában, és nem csak ennek a két korosztálynak.

Az államtitkár hangsúlyozta, amíg van magyar munkaerő, addig magyarokkal fogják a létszámot feltölteni. A regisztrált álláskeresők és az inaktívak számíthatnak arra, hogy a következő hónapokban megkeresik őket - tette hozzá.

Czomba Sándor kiemelte: kvótával védik a magyar munkaerőpiacot, csak annyi álláshelyet hirdetnek meg harmadik országbeli munkavállalóknak, amennyi betöltetlen állás van Magyarországon. Tavaly mintegy 80 ezer üres álláshely volt, míg a ténylegesen kiadott munkavállalási engedélyek száma nem érte el a 40 ezret - mutatott rá.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az új foglalkoztatási programmal kapcsolatban elmondta: a magyar munkaerőpiac feszes, magas a foglalkoztatottság és alacsony a munkanélküliség, de az 55 év felettieknél és a 25 év alattiaknál a foglalkoztatási ráta alacsonyabb az uniós átlagnál.

Pilot projektként indul a program, a rendelkezésre álló keret 2,4 milliárd forint, és ha jól működik, akkor kibővítenék ezt a lehetőséget - ismertette Czomba Sándor.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során