Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2018. Szeptember 10. 07:18, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szerencsés helyzetben van a magyar film szakértő szerint

Szerencsés helyzetben van a magyar film szakértő szerint

Dudás Viktor filmszakértő szerint szerencsés helyzetben van most a magyar film, mert résztvevői nemcsak rendezőként, hanem szereplőként is \"predesztináltak lehetnek\" a világhírre.

A szakértőt arról kérdezték az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy a velencei filmfesztiválon Nemes Jeles László filmjének, a Napszálltának ítélték oda a kritikusok díját pénteken.

Dudás Viktor úgy fogalmazott: azt szokták mondani, hogy a filmkritikusok díja méltóbb az alkotáshoz - mert a kritikusok sokkal inkább a film esztétikai értéke alapján formálnak véleményt -, mint a zsűrié, amelynél esetleg "más jellegű érdekek is dönthetnek".

Közölte: a film központi alapja egy nő, aki a századforduló Budapestjén keresi az útját - ez könnyedebb téma, mint az Oscar-díjas Saul fia esetében, de a rendező szempontjából személyesebb indíttatású is. Megjegyezte: talán nehezebben talál utat a közönséghez a történet, mert egy szűk világról szól.

A magyar filmgyártás sikerében az átlátható finanszírozási keretek jelentőségét emelte ki Dudás Viktor. Hozzátette: a Filmalap a forgatókönyv és a rendező művészi elképzelései alapján dönt arról, hogy támogatásra érdemesnek tart-e egy filmet, és ha az alkotás egy fesztiválon jól szerepel, akkor meg tudja adni neki azt a pluszt, amellyel még inkább bekerülhet a nemzetközi vérkeringésbe.

Címkék: film, magyar film

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.