Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Július 17. 17:35, szerda | Belföld

Szeretnél letekerni a Balatonra? Jó hírünk van!

Szeretnél letekerni a Balatonra? Jó hírünk van!

Hamarosan indul a Budapest-Balaton kerékpárút kivitelezése. A nyomvonal érinteni fogja az etyeki borvidéket, a Velencei-tavat, Székesfehérvárt, majd Balatonakarattyán csatlakozik a Balatoni Bringakörhöz.

Idén indul a Budapest – Balaton kerékpárút kivitelezése. A beruházás során közel 110 kilométer hosszúságú útvonal épül meg, melynek jelentős része 3 méter szélességű önálló kerékpárút lesz, a további szakaszokat pedig alacsony forgalmú utakon, mezőgazdasági utakon alakítják ki - értesült az Origo. A Debrecentől Salzburgig tartó EuroVelo 14 nemzetközi kerékpárút részét is képező útvonal érinteni fogja az etyeki borvidéket, a Velencei-tavat, Székesfehérvárt, majd Balatonakarattyán csatlakozik a Balatoni Bringakörhöz. 2019 második felében a Budapest-Etyek szakaszon kezdenek dolgozni a kivitelezők. A 23 kilométeres szakaszon idén meginduló fejlesztés értéke 4,3 milliárd forint. A teljes beruházás előkészítése 2013 óta zajlik, először a megvalósíthatósági tanulmányok, majd 2017 után az engedélyes és kiviteli tervek készültek el.

A Budapest-Balaton kerékpárút Magyarország két legjelentősebb idegenforgalmi célpontját kapcsolja össze, ezért értelemszerűen turisztikai célú útvonalként épül meg. A korábban vizsgált nyomvonalváltozatok között az etyeki irány mellett a 7-es főúttal párhuzamosan haladó verzió előnyeit és hátrányait is felmérték. Az akkor hatályos törvényi szintű területrendezési szabályozásban 2003 óta szerepeltetett etyeki útvonal 108 kilométeres összes hossza kb. 20 kilométerrel haladja meg a főút mellett haladó kapcsolatét. E nyomvonalon gyakoribbak az emelkedők is, amelyekkel azonban több lejtő jár együtt.


Megkérdezték a bicikliseket is

A nyomvonal kiválasztása előtt készült felmérésben a kerékpárosok hozzávetőleg 20 százaléka jelölte meg az útvonalválasztás szempontjai között az útvonal hosszát, mintegy felük pedig a domborzati viszonyokat. Lényegesen többen, 70 százalékuk tartotta fontosnak a biztonságot, 80 százalékuk pedig a látványosságot. A megkérdezettek többsége minden korosztályban a nyugodtabb útvonalat részesítette előnyben a gyorsabbal szemben. Az adatokat összegezve megállapítható, hogy a kerékpárút majdani használói számára a táv rövidségénél sokkal nagyobb súllyal esik latba a komfort és a látnivalók elérhetősége.

A kivitelezésre kiválasztott nyomvonalon tehát a kerékpárosok igényeinek megfelelő, szép tájakon vezetett kerékpárút épül. Az etyeki borvidéken és a Velencei-tó északi partján haladó összeköttetés a turisztikai célokhoz is igazodva sokkal vonzóbb lesz, mintha a 7-es főút mellett létesülne egy ingerszegény, zajos kerékpáros kapcsolat. Mivel tavasszal a Balatoni Bringakör korszerűsítése is megkezdődött, a fővárosból induló, a tavat megkerülő bringások összesen 330 kilométernyi színvonalas, biztonságos és látványos kerékpárutat járhatnak be. A tó környékén további 800 kilométernyi kerékpáros túraútvonalat jelölnek ki pl. a Balaton-felvidék vagy a Kis-Balaton látnivalói felé.


15 ezer kilométer a cél

Magyarországon jelenleg 9100 kilométer kerékpáros létesítmény található, ebből 5100 kilométer kerékpározásra kijelölt út (árvédelmi töltés, erdészeti út, kisforgalmú utca), 4000 kilométer pedig önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút. A meglévő hálózat bővítésével néhány éven belül 6000 kilométer önálló kerékpárút lesz. A teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert.

Forrás: origo.hu

Kép: Heim Alexandra/welovebalaton.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.