Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. November 21. 11:20, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szeszadó és cigistop: a győri piacot is átrendezik az új szabályozások

Szeszadó és cigistop: a győri piacot is átrendezik az új szabályozások

Jelentősen átrendeződik a kommersz italok gyártása és forgalmazása a november elsején életbe lépett 50 százalékos jövedékiadó-emelés miatt.

Az egyik legnagyobb hazai alkoholpiaci cég, a Győri Likőrgyár 80 új termék bevezetésére készül: az új portfolió előállítási költségei több tízmillió forintos kiadást jelentenek. A cég vezetője szerint a beruházástól nem várnak komoly bevételeket, viszont a túlélésüket szolgálja. Más italgyártók arra készülnek, hogy csökkentik az egyes ízesített szeszesitalok alkoholtartalmát, így a korábbihoz hasonló árszinten tudják azokat forgalmazni.

A kocsmák és vendéglátóhelyek tulajdonosai szerint nem a forgalmuk csökken majd az 50 százalékos adóemelés hatására, sokkal inkább a nyereségük fog csökkenni.

- Inkább majd az lesz, és tendencia lesz, hogy megveszik máshol, kocsiból isznak, és minél kevesebb lesz a fogyasztás belőle. Ugye árban sem tudunk annyira menni felfelé, mert azért ez nem egy olyan hely, hogy korlátlanul tudunk emelni árakat, s itt az van, hogy a bruttó forgalmunk gyakorlatilag marad ugyanannyi, csak a nyereség lesz kevesebb - tudtuk meg Szarvas Zoltántól, az egyik győri szórakozóhely vezetőjétől.

Minimum 60-80 új termék bevezetésére készül a Győri Likőrgyár. Olyan italokat gyártanak majd, amelyek nem esnek az új jövedéki adó fizetés hatálya alá.

- Az új portfolióhoz a címketervezés, az új címkéknek az előállítási költségei, nyomóformák, tehát mindenképpen nagyságrendileg valahol olyan több tízmillió forintos beruházást igényel, ami effektíve nem jön vissza, csak a túlélésünket szolgálja - tájékoztatott Barabás Attila, a Győri Likőrgyár vezérigazgatója. - A szeszes ital felől elfordul majd a sör és a bor irányába a fogyasztó, megnézi, hogy árérték arányban hol tudja olcsóbban megvenni azt az alkoholtartalmú italt, és bizony-bizony feltételezhető, hogy a bor irányába történik egy elfordulás. És sajnos az ember azt mondaná, hogy akkor fogy a magyar bor, de vélhetően az olcsóbb import bor, olasz import bor forgalma fog megnövekedni, amiből jövedéki adóbevétel nincs.

Barabás Attila hozzátette: a fejlesztés mellett a másik megoldás az ízesített szeszesitalok alkoholtartalmának csökkentése. Így a korábbihoz hasonló árszinten tudják tartani a termékeket, csak a vásárlónak kell majd többet innia, hogy elérje a kívánt hatást.

Már készülnek a vendéglátóhelyeken a januártól érvénybe lépő cigarettastopra. A parlament áprilisi döntése értelmében ugyanis jövő év elejétől tilos lesz a dohányzás minden zárt légterű helyen, többek között a munkahelyeken és a vendéglátó helyiségekben is.

- Én nem dohányzom, nekem csak most van a kezemben cigaretta, de az más kérdés, mert születésnapom van, és ezért rágyújtottam - védekezik érdeklődésünkre egy férfi az egyik belvárosi étteremben.

Jövőre a különleges alkalmak sem jelentenek kibúvót az új törvény alól. A szabályozás célja, hogy a dohánytermékek forgalmazásának részleges korlátozásával csökkentse a kiskorúak hozzáférését ezekhez a termékekhez, illetve védelmet nyújtson a nemdohányzók számára, valamint a passzív dohányzás ellen.

Az éttermek vezetői szerint a renitens dohányosokat nehéz lesz meggyőzni arról, hogy a zárt térben ne gyújtsanak rá. Ha pedig mégis megteszik, az ellenőrök a vendéglátóhelyet büntetik meg.

- Rágyújt, és nem tudunk vele mit csinálni, kénytelenek vagyunk hamutartót vinni, mert ha nem, akkor elnyomja az abroszon a cigarettáját, vagy volt már példa, hogy a tányért használta hamutartónak - mondja Szabó László étteremtulajdonos. - Nálunk már a jövő héten kint lesz az étterem előtt két álló márványasztal, és ott dohányozhatnak a vendégeink. Nagyon sok, nálunk jellemző tényleg, hogy kimegy a vendég, nem is kell mondani, hogy menjen ki, kimegy, viszont keresi a helyet, hogy hol dohányozhasson. Azt kell a vendéglősnek és a kocsmárosnak is figyelembe vennie, hogy a boltja előtt biztosítsa a kulturált feltételeket.

A leginkább a hagyományos kiskocsmák és pubok tulajdonosai tartanak a dohányzásellenes törvénytől. Az ő vendégkörük 80 százaléka cigarettázik, ezért a tiltás forgalomcsökkenéssel járhat.

- Ez az öt százalék, ez nemcsak forgalomkiesés, hanem nyereségkiesés is. Mert ezt már nem terheli más teher, csak az alapanyagnak esetlegesen a költsége, és körülbelül ez az a nyereségráta, amivel például mi dolgozunk, úgyhogy ez súrolni fogja a veszteséget, tehát, hogy átmehet az üzlet működtetése a veszteségbe - így Velin Csaba pubtulajdonos.

A januártól életbe lépő új törvény betartását az ÁNTSZ fogja ellenőrizni, és a tilalom megsértése esetén egészségvédelmi bírságot fog kiszabni. A szabályozás életbe lépése után, három hónap türelmi idő leteltével, 2012. áprilisában kezdődik a bírságolás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.

2024. Május 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a férfi kézilabda bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC

A hátralévő 3 forduló eredményétől függetlenül már most megnyerte a bajnokságot a Győri ETO-UNI FKC csapata.

2024. Május 01. 07:13, szerda | Helyi

Először nyílt fotókiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában

„Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt” címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában a napokban.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.