Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Augusztus 03. 14:45, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - Snoop Dogg, a Killers és a Stone Roses a legnevesebb fellépő

Sziget - Snoop Dogg, a Killers és a Stone Roses a legnevesebb fellépő

Snoop Dogg, a Killers, az LMFAO, a Korn, a Placebo, a Hurts, a Stone Roses, a Sum 41 és a Pogues koncertje emelkedik ki az idei jubileumi 20. Sziget fesztivál zenei programjából; az ezúttal nyolcnapos rendezvény vasárnap, a mínusz kettedik napon a magyar dal napjával indul.

Mintegy 25 színpadon csaknem háromszáz - ebből 150 külföldi - előadó lép fel augusztus 5. és 13. között az óbudai Hajógyári-szigeten.
A 20. Szigethez egy másik jubileum is kapcsolódik, hiszen a magyar dal napját 5. alkalommal rendezik meg, 2008 után ismét ezen a fesztiválon. Vasárnap déltől 11 órán át nyolcvan fellépő 150 magyar slágert játszik el. Ott lesz például Zalatnay Sarolta, Fenyő Miklós, a Beatrice, Balázs Fecó, az Európa Kiadó, Hobo, a Karthago, Koncz Zsuzsa, a Pál Utcai Fiúk, a Republic, a KFT, az URH, a Tátrai Band, Török Ádám és a Mini, a Kimnowak, Gerendás Péter, a Kiscsillag, Rúzsa Magdi, Sub Bass Monster, a Péterfy Bori & Love Band, a Tankcsapda és a Vad Fruttik is.
A fesztivál hétfői, mínusz egyedik napján 20 órától a Csík Zenekar lép a nagyszínpadra: az autentikus népzenét játszó csapat a magyar rockzene nyolc fontos alakjának közreműködésével adja elő sajátos feldolgozásait. Aznap a Porondszínházban 18 órától Cseh Tamás-emlékestet is tartanak Bereményi Géza rendezésében; fellép mások mellett Udvaros Dorottya, Für Anikó, Cserhalmi György, Tompos Kátya és Kálloy Molnár Péter.
A Sziget keddi, nulladik napján 20 órától Ákos ad nagyszabású, egészestés koncertet a nagyszínpadon. A népszerű előadó első alkalommal lép fel a Szigeten önálló produkcióval. Ákos és zenekara idén nyáron a soproni VOLT Fesztiválon és a zamárdi Balaton Soundon már bemutatta szintipopos hangzású műsorát, a Szigeten legújabb dalait és legnagyobb régi slágereit egyaránt eljátssza. Szintén a nulladik napon metálnapot is tartanak a fesztiválon, ennek keretében 14 órától a magyar zenei nagyszínpadon a magyar Superbutt, a norvég Dimmu Borgir, az olasz Lacuna Coil, a svéd Hammerfall, a portugál Moonspell és az amerikai Ignite játszik.
A fesztivál első hivatalos napján, augusztus 8-án szerdán a nagyszínpadon a japán Gocoo, a brit Glasvegas, a német Beatsteaks és a tavalyi Szigeten már sikerrel bemutatkozó brit Hurts után az európai alternatív rockszínteret csaknem két évtizede meghatározó, szintén brit Placebo lép színpadra. Szerdán játszik a világzenei nagyszínpadon a bosnyák Dubioza Kolektiv, a spanyol Che Sudaka a mexikói Los Da Abajo és a magyar Quimby, az A38 színpadon a Kerekes Band, a brit Anna Calvi, a belga dEUS és az amerikai Ministry, az Arénában a brit Saint Etienne, a Petőfi Rádió magyar zenei nagyszínpadon például az Anima Sound System, a Pál Utcai Fiúk, a Budapest Bár és a Magna Cum Laude.
Csütörtökön a nagyszínpad programját az amerikai Roots kezdi, utána a holland énekesnő, Caro Emerald, a brit Maximo Park, az egyedüli magyar nagyszínpados Tankcsapda, végül a legutóbb dubstep-lemezzel jelentkező kaliforniai nu metál csapat, a Korn játszik. A világzenei programból a francia Orchestre National de Barbés és Szerbiából az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra emelkedik ki. Az A38-on a brit Friendly Fires és a francia Shaka Ponk is fellép, a Petőfi Rádió színpadán mások mellett a Beatrice, a Brains és a Kiscsillag játszik.
Pénteken az amerikai Viza és a brit Vaccines után a német Sportfreunde Stiller szórakoztatja a közönséget, majd az indie popos xx után a tavaly 15 év után újra összeállt manchesteri alternatív sztárcsapat, a Stone Roses zárja a nagyszínpadosok sorát. A világzenei nagyszínpadon a magyar Pannonia Allstars Ska Orchestra és két német produkció, a LaBrassBanda, valamint a Shantel & The Bucovina Club Orkestar a fő műsorszám, az A38-on a Compact Disco, a brazil-amerikai Bebel Gilberto és a brit Rizzle Kicks, a Petőfi Rádió magyar zenei nagyszínpadon az Akkezdet Phiai, a Heaven Street Seven, a Punnany Massif és a Vad Fruttik.
Szombaton a nagyszínpadon két brit előadó, a Noah and the Whale és a Horrors után az ír Two Door Cinema Club, majd a fiatal kanadai punkbanda, a Sum 41 lép fel, majd az amerikai gangsta rap királya, Snoop Dogg zárja a sort. A világzenein a francia Sergent Garcia, a Besh o droM Szalóki Ágival és Juhász Miczura Mónikával, a mexikói Molotov, végül az ír folk-punk műfaj megteremtője, az idén 30 éve alakult Pogues zenél, amely most először lép fel eredeti felállásban Magyarországon. Az A38 e napi kínálatába tartozik a Carbonfools és a brit Fink, az Arénáéba a brit Leftfield és a magyar dj Palotai, a Petőfi Rádió magyar zenei nagyszínpadon pedig Maszkura és a Tücsökraj, a Ladánybene 27, a Magashegyi Underground, az Intim Torna Illegál, valamint a Péterfy Bori & Love Band ad koncertet.
A Sziget zárónapján, augusztus 12-én vasárnap a nagyszínpad programja a brit Subways fellépésével indul, utána a brit Paolo Nutini, a svéd Mando Diao, a két kaliforniai dj duója, az elektropopot játszó LMFAO játszik, az utolsó koncert pedig az amerikai indie rock egyik legnépszerűbb csapatáé, a Killersé, amelyet eddig hétszer jelöltek Grammy-díjra. A világzenei party nagyszínpadon a német-magyar Rotfront és az orosz Leningrad után a szerb Goran Bregovic a Wedding And Funeral Banddel gondoskodik a kiváló hangulatról. Vasárnap az A38 színpadon játszik a brit Lamb és Ting Tings, valamint a magyar Yonderboi is, az Arénában a svéd Amon Amarth és a brit Magnetic Man, a Petőfi Rádió színpadán az Óriás, a Supernem, a Zagar, a 30Y és az Irie Maffia játszik.
A Szigetzáró házibulit már hétfőre virradóra hajnali háromnegyed 1-kor hagyományosan Müller Péter Sziámi és barátai adják, bár még utána 4 órakor az A38 színpadon Jade, az Arénában pedig Sterbinszky is játszik.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során