Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Augusztus 14. 15:39, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Szigorítanak a jogosítvány szerzésén 2013-tól

Szigorítanak a jogosítvány szerzésén 2013-tól

Az Európai Parlament azt szeretné, ha 2013-tól egységesen, minden tagállamban kártyaformátumú jogosítványt adnának ki. Íme az új szabályok:

Az unió területén jelenleg több mint 110-féle jogosítványt használnak. A kavalkádot 2013-tól kezdődően egységes, hitelkártya-formátumú jogosítványmodell fogja felváltani. A Mathieu Grosch által jegyzett jelentés szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az átállás időpontjától kezdve legkésőbb 26 éven belül valamennyi jogosítványt lecserélik a műanyagkártyára, továbbá mikrocsip formájában adattárolót alkalmaznak.

Az előterjesztett jelentés vitás kérdéseiben kompromisszum született, így valószínű, hogy nem lesz harmadik olvasat, hanem a parlamenti szavazást követően végleg pont kerül az ügy végére. Az unió egyébként továbbra sem ír elő kötelező jelleggel ismétlődő vizsgákat, orvosi illetve látásvizsgálatokat.

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az irányelv hatályba léptetésével az EU le akar számolni a "jogosítványturizmussal" is. Gyakorivá vált ugyanis, hogy a hazájukban súlyos szabálysértés miatt jogosítványukat vesztett polgárok egy másik tagállamban szereznek új járművezetői engedélyt, amelyet hazájukban is el kell ismerni.

A Tanács elfogadta a parlament javaslatát, miszerint a jövőben el kell utasítani vezetői engedély kiállítását annak a kérelmezőnek, akit egy másik tagállamban a vezetői engedély korlátozásával, felfüggesztésével vagy visszavonásával sújtottak. A megfelelő információcseréhez viszont a tagállamoknak fel kell állítaniuk egy uniós jogosítványhálózatot.

A motorkerékpárokra érvényes jogosítványok kapcsán a képviselők rögzítették a fokozatos hozzájutás elvét. Ennek fontos eleme az egész Európára kiterjedő A1 és A2 gépjármű-kategória létrehozása, a feljebblépésnél a vizsgák helyett alkalmazott alternatív átképzés tagállami bevezetése, valamint a legnagyobb teljesítményű motorkerékpárokhoz szükséges korhatár 24 évre történő felemelése. Ezen kívül a képviselők a kismotorkerékpárokra egy új európai AM kategóriát vezetnének be.

A jelentés szerint "a parlament érvényre tudta juttatni azt az elképzelését, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők is vontathassanak 750 kg-os megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó pótkocsit, amennyiben a jármű megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 4250 kg-ot". Ha a gépjármű-együttes megengedett legnagyobb össztömege meghaladja a 3500 kg-ot, a tagállami rendelkezések szerint kötelező a képzés illetve a vizsga - folytatódik a szöveg. A lakóautóknál a B kategória súlyhatára továbbra is 3500 kg marad.

Érettebb motorosokat várnak

2013 januárjától kismotorra már csak 16 évesen, míg nagymotorra 24 éves kortól lehet jogosítványt szerezni. Mopedre 14 évesen már nem, csak 16 éves korban lehet jogosítványt szerezni, míg nagymotorra ez a korhatár 24 évre emelkedik, és változások történnek más kategóriákban is – mondta el a Kossuth Rádió érdeklődésére Göbölös Gábor autósiskola-vezető.

A korhatár megemelkedése – Göbölös Gábor szerint – érettebb motorosokat eredményezhet az utakon: „Bízzunk benne, hogy ezzel érettebbek lesznek az emberek, a járművezetők jobban tudják majd magukat és a testi egészségüket is értékelni."

A teherautó-vezetői és az ehhez kapcsolódó nehézpótkocsis képzés korhatára 18-ról 21 évre, az autóbuszos képzésé 21-ről 24 évre emelkedik – ismertette. A korhatárok emelése Göbölös Gábor szerint egyrészt érettebb motorosokat eredményezhet az utakon, a nagykategóriákban történő szigorítás következményei azonban még megjósolhatatlanok. Mint rámutatott: idáig sokan végezték el ezeket a képzéseket azok közül, akik nem kerültek be a felsőoktatásba, a jogosítvány megszerzése után ugyanakkor el tudtak helyezkedni. Ez a fajta munkahelyteremtés most kitolódik – fogalmazott. A személygépkocsik esetében nem lesz változás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.