Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2010. Január 12. 06:37, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Szigorítanák az idősek vezetői engedélyét

Szigorítanák az idősek vezetői engedélyét

Egyelőre senki sem tudja, miért hajtott vasárnap az M5-ös autópályára menetiránnyal szemben egy 84 éves férfi. Több mint 20 kilométert vezetett, végig jobbra tartva, azaz a belső sávban, majd belerohant egy kisteherautóba és meghalt. Az o

Az idős sofőr vasárnap délelőtt hajtott fel az autópályára, szembe a forgalommal. Végig azt hihette, hogy szabályosan vezet, mivel nem tért le a következő lehajtón és a külső sávban haladt, ami igazából a belső volt. Negyed órát vezetett így, amíg egy kisteherautóba szemből belerohant. A szabályok szerint 40 év alatt 10 évente, 70 év felett pedig már kétévente kell megújítani a jogosítványt. Ehhez kötelező az egészségügyi vizsgálat, ami 6300 forintba kerül és a háziorvos igazolja. A közlekedési szakértő szerint aki nem alkalmas a vezetésre, azt ki kell zárni, függetlenül attól, hogy idős vagy fiatal.

Pausz Ferenc nyugállományú rendőrtiszt, közlekedési szakértő szerint azt a gyakorlatot kellene szigorúbbá tenni, hogy bizonyos időközönként az orvos megvizsgál és képesnek talál a vezetésre. Szerinte pályaalkalmassági vizsgálatra van szükség, azaz megvizsgálni a jelentkezőt, hogy pszichológiailag is alkalmas-e a vezetésre. Az országos rendőrfőkapitány is szigorítana. Bencze József elmondta, hogy az Európai Unió valamennyi országában a 60 éven felüliek nagyobb arányban részesei a közlekedési baleseteknek, ezért őket jobban kell védeni. Akár még olyan alapon is el tudom képzelni, hogy sűrűbben kell orvosi vizsgálatra elmenni, de ez az én magánvéleményem - tette hozzá Bencze József.

Az Egészségügyi Minisztérium rendelete szabályozza, hogy hány évente kell megújítani a jogosítványokat. Egyeztetnek a szabályok szigorításáról, ugyanis ezeket össze kell hangolni az Európai Unió elvárásaival.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 19. 14:02, péntek | Belföld

Milliárdos csalás miatt vádat emeltek Kecskeméten

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, mert 2,1 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatást szereztek meg.

2019. Július 19. 12:01, péntek | Belföld

Elítélték a zárkaajtóba áramot vezető féltestvéreket

Hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt tíz év fegyházra, illetve két és fél év börtönre ítéltek első fokon, nem jogerősen két fogvatartottat, mert 2017-ben áramot vezettek zárkájuk ajtajába

2019. Július 19. 09:59, péntek | Belföld

Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása miatt indult nyomozás egy 44 éves mindszenti férfi ellen, aki a gyanú szerint csaknem négy kilogramm kábítószert küldött magának Hollandiából.

2019. Július 19. 08:54, péntek | Belföld

A Racing Django futott be elsőként az 51. Kékszalagon

Rendkívül gyenge szélben zajlott az 51. Kékszalag Nagydíj első versenynapja, amelynek során a Racing Django haladt át elsőként a balatonfüredi célvonalon.