Városlista
2019. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2010. Január 12. 06:37, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Szigorítanák az idősek vezetői engedélyét

Szigorítanák az idősek vezetői engedélyét

Egyelőre senki sem tudja, miért hajtott vasárnap az M5-ös autópályára menetiránnyal szemben egy 84 éves férfi. Több mint 20 kilométert vezetett, végig jobbra tartva, azaz a belső sávban, majd belerohant egy kisteherautóba és meghalt. Az o

Az idős sofőr vasárnap délelőtt hajtott fel az autópályára, szembe a forgalommal. Végig azt hihette, hogy szabályosan vezet, mivel nem tért le a következő lehajtón és a külső sávban haladt, ami igazából a belső volt. Negyed órát vezetett így, amíg egy kisteherautóba szemből belerohant. A szabályok szerint 40 év alatt 10 évente, 70 év felett pedig már kétévente kell megújítani a jogosítványt. Ehhez kötelező az egészségügyi vizsgálat, ami 6300 forintba kerül és a háziorvos igazolja. A közlekedési szakértő szerint aki nem alkalmas a vezetésre, azt ki kell zárni, függetlenül attól, hogy idős vagy fiatal.

Pausz Ferenc nyugállományú rendőrtiszt, közlekedési szakértő szerint azt a gyakorlatot kellene szigorúbbá tenni, hogy bizonyos időközönként az orvos megvizsgál és képesnek talál a vezetésre. Szerinte pályaalkalmassági vizsgálatra van szükség, azaz megvizsgálni a jelentkezőt, hogy pszichológiailag is alkalmas-e a vezetésre. Az országos rendőrfőkapitány is szigorítana. Bencze József elmondta, hogy az Európai Unió valamennyi országában a 60 éven felüliek nagyobb arányban részesei a közlekedési baleseteknek, ezért őket jobban kell védeni. Akár még olyan alapon is el tudom képzelni, hogy sűrűbben kell orvosi vizsgálatra elmenni, de ez az én magánvéleményem - tette hozzá Bencze József.

Az Egészségügyi Minisztérium rendelete szabályozza, hogy hány évente kell megújítani a jogosítványokat. Egyeztetnek a szabályok szigorításáról, ugyanis ezeket össze kell hangolni az Európai Unió elvárásaival.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 19. 12:24, szombat | Belföld

Kábítószerért vehettek szavazatot Szentpéterúron

Feljelentést kezdeményez a Zala Megyei Területi Választási Bizottság (ZMTVB), mert tanúvallomások szerint Szentpéterúron \"füves cigarettát\" kínáltak, illetve adhattak szavazatokért cserébe múlt vasárnap.

2019. Október 19. 08:16, szombat | Belföld

Jelentősen javult a ferihegyi repülőtér megítélése

Jelentősen javult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megítélése az utasok körében a nyári időszakban végzett felmérés szerint - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.

2019. Október 19. 06:07, szombat | Belföld

Vélhetően magyar vonatkozású régészeti leletek kerültek elő a Kaukázus vidékén

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló kutatócsoport Oroszországban,

2019. Október 19. 05:00, szombat | Belföld

Elzárást és pénzbüntetést kapott két állatkínzó Zalában

Jogerősen 90 napi elzárásra, illetve 180 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek két zalai állatkínzót pénteken - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-vel.