Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Május 25. 07:31, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Szigorúbb állami fellépés a körbetartozások ellen

Szigorúbb állami fellépés a körbetartozások ellen

Harmadára csökkentené a második Orbán-kormány a fizetési határidőt, az alvállalkozónak pedig csak akkor kellene áfát fizetnie, ha a fővállalkozótól megkapta a pénzét. A fokozott állami fellépéssel egyetért a Vállalkozások Érdekv

Alvállalkozók bontották az M43-as autópályát a hónap közepén Szegeden. Teherautóra rakták a beépített anyagokat, hogy eladják. A fővállalkozó nem fizette ki őket. Hasonlóan drasztikus eszközökkel küzd a körbetartozás ellen 2008 ősze óta a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége. A lánctartozást a távozó Bajnai-kormány is igyekezett megfékezni. Az előző országgyűlés ötpárti egyetértéssel fogadta el az úgynevezett „biztos kéz programot". A modell lényege, hogy a megrendelő csak akkor utalja a következő részletet a fővállalkozónak, ha az kifizette az alvállalkozóit. Az alvállalkozó alvállalkozójának helyzete azonban továbbra is rendezetlen.

- „Örömmel látjuk sok régi követelésünk megjelenését a kormányprogramban" - mondta a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Éliás Ádám.


A lánctartozások elindítóira is kiterjesztenék


A második Orbán-kormány a jelenlegi 90 napról 30-ra csökkentené a fizetési határidőt, az alvállalkozónak pedig csak akkor kellene megfizetnie az áfát, ha a fővállalkozótól megkapta a munka ellenértékét. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége egyetért az erőfölényükkel visszaélő gazdasági szereplők elleni fokozott állami fellépéssel. A szervezet az elszámoltatást kiterjesztené a lánctartozások elindítóira is.


- Döntő dolog a pénzforgás sebességének gyorsítása. A lánctartozások felszámolása, az, hogy áfát ne kelljen fizetni abban az esetben, ha nem érkezik meg az egyes kis,- és középvállalkozásokhoz az árbevétel. Egyenesen közbeszerzési fordulatról beszél a kormányprogram - mondta Éliás.


Hazánk a gyógyturizmus központja lesz


A kormányprogram szerint az új kabinet az ország földrajzi-társadalmi adottságait kihasználva hajtaná végre az ígért gazdaságpolitikai fordulatot. A dokumentum célként fogalmazza meg, hogy Magyarország legyen a gyógyturizmus központja az Európai Unióban. Az elképzeléssel a közgazdászok egy része is egyetért. Róna Péter az elmúlt évek hibás döntései közé sorolja, hogy a forrásokat a belföldi piacok kárára fordították a külkereskedelem támogatására.

- A fő cél az lenne, hogy anélkül, hogy rombolnánk a külkereskedelmet, a figyelem és az erőfeszítés a honi ipar, mezőgazdaság és szolgáltatások, tehát a kis- és középvállalatok felkarolására kell, hogy irányuljon. Ebben benne van az élelmiszeripar, a turizmus és benne van egy halom kisebb iparág, öntözőberendezések, mezőgazdasági berendezések, eszközök gyártásának, javításának, kiszolgálásának megszervezése és felépítése - nyilatkozta telefonon Róna Péter közgazdász.


Róna eltolná az adócsökkentést


A szakember fordulatot sürget a monetáris politikában is. Szerinte nem tartható, hogy a jegybank kizárólag az inflációs cél teljesítésére összpontosít, és alig fordít figyelmet a nemzetgazdasági célokra. Róna Péter az adócsökkentést 2-3 évvel eltolná, az adórendszer azonnali és radikális egyszerűsítésével viszont messzemenően egyért.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.