Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. November 16. 20:36, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI | Fotó: Jakob Hoff

Szijjártó-interjú a Die Weltben: "Úgy érezzük, igazságtalanul bánnak velünk"

Szijjártó-interjú a Die Weltben:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közölt interjút vasárnap a Die Welt című német konzervatív lap online kiadásában "Úgy érezzük, igazságtalanul bánnak velünk" címmel.

Az interjú bevezetőjében kiemelték: a miniszter világossá tette, hogy Magyarország betartja aOroszország elleni további EU-szankciókat, ugyanakkor ismét szembeszáll az Európai Bizottsággal (EB), ha az túlságosan kritikus Orbán Viktor miniszterelnökkel.
Szijjártó Péter a kelet-ukrajnai helyzetről azt mondta, hogy Magyarország aggódik a fejlemények miatt, és politikailag és gazdaságilag is szilárd Ukrajnára van szüksége.
Arról, hogy mit tehet az EU a helyzet stabilizálásáért, úgy vélte, hogy az "európai perspektíva volt eddig a legjobb gondolat annak érdekében, hogy stabilizálja a kelet-európai országokat és garantálja a békét", és "ugyanez érvényes Ukrajnára is".
Arra a felvetésre, hogy Lengyelország keményebb fellépést sürget Oroszországgal szemben, Magyarország viszont ezt inkább akadályozni akarja, Szijjártó Péter kijelentette, hogy nem tapasztal eltérést a közép-európai uniós tagállamok magatartásában, és tévedés azzal vádolni Magyarországot, hogy "túl megértő Oroszországgal szemben".
Ellentétes a nemzetközi joggal és el kell utasítani, hogy Oroszország bekebelez idegen területeket - mondta a miniszter.
Az EU-nak "egységesen kellene fellépnie, és Budapest teljes mértékben betartja az Oroszországgal kapcsolatos európai irányvonalat" - tette hozzá.
A szankciók hatékonyságát firtató kérdésre kifejtette, hogy az egyik vélemény szerint Oroszország a gazdasági nyomás hatására enged majd, mások úgy vélik, hogy a kőolajár csökkenése téríti majd jobb belátásra.
Hangsúlyozta: "Magyarország be fogja tartani az EU-külügyminiszterek döntését, akik hétfőn találkoznak, hogy tanácskozzanak az ukrajnai helyzetről".
Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország sürgeti-e majd a szankciók enyhítését vagy szigorítását, elmondta, hogy "sem az egyiket, sem a másikat nem tervezzük".
Arra a kérdésre, hogy igazságtalanul vádolják-e a kormányt demokráciaellenességgel, Szijjártó Péter azt mondta: "alkalmanként úgy érezzük, hogy igazságtalanul kezel minket a nemzetközi sajtó". Hozzátette, hogy minden konkrét ügyről lehet tárgyilagos vitát folytatni, körvonalazatlan előítéletekkel viszont nehéz küzdeni.
Kiemelte: Magyarország demokratikus elkötelezettségéről nem hajlandó vitázni, hiszen "Magyarország nem tagadta meg a demokráciát" és elkötelezettségének megkérdőjelezése "egyszerűen elfogadhatatlan".
Az EB és a kormány viszonyáról kifejtette, hogy az utóbbi négy év a törvénymódosításokról Brüsszellel folytatott egyeztetéssel telt, és valószínűleg nincs még egy uniós ország, amelynek törvényalkotását szigorúbban figyelnék, mint Magyarországét.
Arra a felvetésre, hogy szinte az a benyomás keletkezhet, hogy Orbán Viktor élvezi Brüsszel provokálását, Szijjártó Péter kijelentette, hogy a kormányzati intézkedések a magyarok helyzetének javítását szolgálják, és ha az EB "ezt kritikusan látja, mi azonban meg vagyunk győződve ügyünk helyességéről, akkor nem riadunk vissza a vitától".
Az új összetételű EB-ről azt mondta, hogy korrekt együttműködésre számít, és konstruktívan rendezik majd az esetleges vitákat. Arra a kérdésre, hogy vajon ismét vitákat gerjesztő törvényjavaslatokat tervez a kormány, elkerülhetetlennek nevezte, hogy az átfogó reformintézkedések tiltakozást váltsanak ki egyes csoportokban.
Orbán Viktor "meggyőződéses Európa-párti, és elemi érdekünk, hogy jó viszonyban legyünk Európával és az Egyesült Államokkal" - mondta Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy hova akarja kormányozni Orbán Viktor Magyarországot.
Arra a felvetésre, hogy mindezzel kapcsolatban kételyek merültek fel, különösen amikor a kormányfő nyilvánosan elmélkedett a liberális rendszer hátrányairól, a miniszter kifejtette: "mértéktelenül túlzó" Orbán Viktor beszédének az a fordítása, amelyre a Die Welt munkatársa céloz, és az eredeti magyar szövegben a kormányfő "nem kérdőjelezi meg sem a demokráciát, sem a polgári alap- és szabadságjogokat".
Orbán csupán arra bíztatott, hogy "kérdezzünk rá bizonyos alapelvekre, melyek mögött elsáncoljuk magunkat", hiszen például elősegítheti egy ország újraiparosítását, ha az állam tulajdonosként és irányítóként jelenik meg vállalkozásokban - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: "azt is gondoljuk, hogy az államnak aktív szerepet kell játszania a munkahelyteremtésben ott, ahol a piac erre nem képes".
Arra a kérdésre, hogy a kormányfőt akkor is félreértették, amikor azt mondta, hogy a Nyugat vegyen példát Oroszországról és Kínáról, a miniszter kifejtette: Orbán Viktor "azt mondta, érdemes tanulmányozni, hogy miért annyirasikeres gazdaságilag Törökország, Oroszország és Kína, és nem arról beszélt, hogy ezeket a modelleket követnünk kellene".
Szijjártó Péter hozzátette: Magyarország "keresztény európai ország, ennek megfelelő kulturális és történelmi értékekkel", és ezeket az értékeket "nem adjuk fel".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése