Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Június 10. 13:46, szombat | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó Péter: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

Szijjártó Péter: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, \"mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár\" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter egyúttal háláját fejezte ki, hogy Magyarországot hívták meg díszvendégként a World Battery Conference-re. Az eseményt a kínai Jipin városában rendezték meg.

A miniszter felidézte, 13 évvel ezelőtt a magyar kormány bejelentette a Keleti Nyitás politikai startégiáját, amely a kölcsönös előnyökkel járó együttműködést szorgalmazza a keleti országokkal. Ezen belül ösztönzik a kínai befektetőket, hogy Magyarországot válasszák európai helyszínüknek. "Ez a politika, ez a politikai stratégia óriási sikertörténet" - jelentette ki a tárcavezető. Közölte, a kínai vállalatok folyamatosan élnek a leginkább befektetőbarát környezettel Európában és a legalacsonyabb vállalati adókulccsal a kontinensen.

Rámutatott, hogy 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.

Szijjártó Péter szerint ennek az oka, hogy az elektromos akkumulátorgyártók Kínából, Magyarországot választják helyszínéül az európai tevékenységüknek. Magyarország egy találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati befektetőknek - tette hozzá a miniszter.

Kiemelte: "mi egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az eletromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el". Ezeknek az akkumulátor-beszállítóik a kínai vállalatok.

Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországra és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik - mondta Szijjártó Péter.

Arra is kitért, hogy ezeknek az óriási befektetéseknek köszönhetően Magyarország a 4. helyen szerepel világviszonylatban az elektromos akkumulátorgyártás terén és amint ezek a befektetések befejeződnek az ország a második lesz.

Az elmúlt 1-1,5 évben Magyarország első számú export terméke az elektromos akkumulátorok voltak, ez hozzájárult az ország tavalyi óriási exportrekordjához, így "világszinten a 34. helyen vagyunk, annak ellenére, hogy csak a 95. helyen állunk lakosságszámban" - mondta a tárcavezető.

"Szeretném kifejezni hálámat a kínai befektetőknek, hogy ilyen bizalmat tanúsítanak Magyarország és a magyar emberek iránt" - fogalmazott a miniszter. Egyúttal jelezte, továbbra is ösztönözni fogják a kínai befektetőket, hogy bővítsék magyarországi kapacitásaikat vagy új európai gyáraikat Magyarországra hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.