Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Október 12. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó: újabb evakuációs műveletet indul az Izraelben rekedt magyarok hazajuttatása érdekében

Szijjártó: újabb evakuációs műveletet indul az Izraelben rekedt magyarok hazajuttatása érdekében

Újabb evakuációs műveletet indít a kormány az Izraelben rekedt magyarok hazajuttatása érdekében, a hatóságok kapcsolatban vannak mind a 220 személlyel, aki konzuli védelemre jelentkezett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tbilisziben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a biztonsági helyzet továbbra is romlik a közel-keleti országban, a légitársaságok közül egyre többen törlik a járataikat Tel-Aviv repülőteréről a rakétatámadások miatt. A helyszínen lévő konzulok ennek dacára délután három újabb magyar állampolgárt haza tudtak juttatni - tájékoztatott.

Aláhúzta: összesen 220 személlyel tartják a kapcsolatot, akiknek bizonytalan a hazatérésük, mindüknek igyekeznek segítséget nyújtani.

"Szeretnénk, ha minél előbb haza tudnának jönni. Azon dolgozunk, hogy mindenkinek lehetővé tegyük a biztonságos hazaérkezést. Több evakuációs művelet kidolgozás alatt van több útvonalon" - mondta.

"A konzuljaink és a nagykövetség teljes csapata továbbra is 24 órás munkarendszerben dolgozik. Sajnos a munkájukat akadályozza a tény, hogy folyamatosan az óvóhelyre kell vonulniuk, amikor légiriadó van. Ma is többször sor került erre, valamint a telefonkommunikáció és az internetes kapcsolattartás sem működik mindig kifogástalanul" - mutatott rá.

Valamint kiemelte, hogy Izraelt a szárazföldön Egyiptom és Jordánia felé is el lehet hagyni korlátozott idősávokban, illetve a tengeri útvonal is a lehetőségek között van.

Szijjártó Péter ezután bejelentette, hogy az Izraelben rekedt, konzuli védelemre regisztrált magyarok a következő percekben a megadott elérhetőségükön értesítést kapnak egy újabb evakuációs műveletről.

"Azt szeretném kérni, hogy most ne halogassák a döntést, mint ahogy hét elején az több turistacsoport esetében is előfordult, és aztán ők nem is tudtak hazajönni a mentesítő járatokkal, most meg nyilván már minden egyes percben szeretnék, ha egy evakuációs művelettel hazajöhetnének" - közölte.

"Nagyon kérem önöket, hogy gyorsan hozzanak döntést, s jelentkezzenek, amennyiben részt kívánnak venni, és haza kívánnak térni ennek a műveletnek a keretében" - ismételte meg.

A miniszter ezzel kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy ne hozzák nyilvánosságra a leendő evakuációs művelet időpontját, részleteit és útvonalát, azzal ugyanis a biztonságos végrehajtást kockáztatnák.

"Aki nyilvánosságra hozza az evakuációs művelet részleteit, annak sajnos viselnie kell a felelősséget azért, ha esetleg valami baj történik az információk kiszivárgása miatt, vagy ha emiatt meghiúsul az evakuációs művelet végrehajtása" - húzta alá.

Valamint ugyanerre kérte az újságírókat is, arra figyelmeztetve, hogy bármilyen információ idő előtti nyilvánosságra kerülése veszélybe sodorhatja a művelet végrehajtását.

"Arra kérem tehát önöket, akik most Izraelben tartózkodnak, és konzuli védelemre regisztráltak, hogy a következő percekben vagy órákban hozzanak döntést, és jelezzenek vissza a konzuljainknak, hogy a soron következő evakuációs műveletben részt kívánnak-e venni" - összegzett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során