Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Július 30. 16:45, hétfő | Bulvár

Színdarabot ír a Kossuth-díjas költő

Színdarabot ír a Kossuth-díjas költő

Színdarabot ír – már a dalszövegek megvannak, mesélte jókedvvel Csukás István Kossuth-díjas költő, író a Nemzet Művésze.

Pedig pihenni akart egész nyáron, ezt többször is elmondta, amikor július elején beszélgettünk, és egy rövid videót forgattunk vele Balatonszárszón. De egy színház felkérte a színdarab megírására, ezt meg kell csinálni – mondja, aztán azt is hozzáteszi persze, hogy nagy örömmel írja a színdarabot. „Tudja, mi a legnagyobb múzsa? Hát, a határidő” – nevet, de mivel nagyon jól halad a darab írásával, így folytatja: „A színház is homlokon csókol majd engem, mert tényleg gyorsan haladok vele, szeptemberre készen lesz az első felvonás.”

„Csak le ne vágassa a haját! Egy centit se belőle! Ugye, megvan még a hosszú haja?” – kérdezi Csukás István, amikor felhívom telefonon valamiért, csak úgy, leginkább azért, mert szeretném hallani a hangját, szeretnék beszélgetni vele, szeretnék egy kicsit nevetni vele együtt a viccein. Mert mindig viccel, mindig valami mókásat mond, amivel nagyon megnevettet.

Július elején Csukás István, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Kossuth-díjas költő, író balatonszárszói otthonában fogadott minket. Órákon át beszélgettünk a Csukás Színházról, a Balatonról, a költészetről, gyerekekről, felnőttekről és a régmúlt időkről. Aztán azóta is rendszeresen beszélünk telefonon.

Most azt meséli, hogy végre itt a kánikula, nem akart jönni idén az igazi nyár, és tessék, most aztán olyan forróság van, hogy alig lehet bírni. Pihenni akart nyáron, egész nyáron, ezt mondta, mert rengeteget dolgozott egész évben. Aztán mégiscsak elkezdte írni a színdarabot, amelyre az egyik vidéki színház kérte fel.

„Július végéig húztam, aztán most elkezdtem. Nagyon jól haladok vele, már a dalszövegek megvannak, és szeptemberre a teljes első felvonás készen lesz” – mondja. Arról kérdezem, hogy miről szól majd a darab, ki a főszereplő, mi a történet, de nem mondja el. Egyelőre még nem. Majd ha már majdnem készen lesz a teljes darabbal, akkor mesél majd róla.

Nem baj, majd augusztusban kifaggatom. Akkor találkozunk újra személyesen. Már várom. Nagyon várom. Megint beszélgetünk mindenről. Megint megállítják majd az utcán egy-egy szelfire az emberek, és ő vicces arcokat vág majd, kedvesen megsimogatja a gyerekek fejét, aztán továbbállunk, de alig lépünk majd néhányat, ismét megállítják, és azt mondják: „Én az ön meséin nőttem fel. Köszönöm ezt a rengeteg élményt.” Továbbsétálunk, beülünk majd egy étterembe, ahol mesél, csak mesél, múltról, régi költő barátairól, titkos rendőrökről, gyerekekről, jövőről, színházról. Csukás Istvánnal minden perc csoda.

Forrás: origo.hu

Kép: 24.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára