Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 23. 09:48, hétfő | Helyi

Színésznők karanténban: Szűcs Kinga

Színésznők karanténban: Szűcs Kinga

Színésznő, édesanya, Szűcs Kinga, a Győri Nemzeti Színház egykori színésznője verseket ír. Nyilatkozott portálunknak.

"A jelenlegi helyzet egy borzasztóan nehéz állapot, tele stresszel és megoldandó helyzetekkel a családok számára. Most az kell, hogy mindenki otthon maradjon, mert a vírus terjedése csak így állítható meg! Az a fontos, hogy a családok ezt ne csak nehézségként (bár kétségtelenül mind anyagilag, mind a bizonytalanság miatt ez komoly nehézség) éljék meg, hanem egy lehetőségként is, hogy egymás felé fordulhassanak, hogy minél többet együtt lehessenek." - nyilatkozta Szűcs Kinga

Anyaként: Aki kisgyerekkel van otthon az jól tudja, hogy a mindennapi teendők csak megsokasodtak ettől a helyzettől. A felnőttek feszültek a bizonytalanság és az aggódás miatt. Munkák, bemutatók, próbafolyamatok maradtak el, ez súlyos anyagi terheket ró a családokra, és lelkileg is megterhelő. Én is most szerződtem volna egy következő munkára, és egy szakmailag jelentős beugrásom is lett volna, amelyeket bizonytalan ideig így halasztani kényszerültünk. Ebben a végtelenül nyomasztó időszakban meg kell próbáljunk nyugodt és derűs hangulatot teremteni gyermekeink számára. Még több odafigyelést és közös játékot kell beiktatni, ami azok számára akik otthonról dolgoznak még zsúfoltabbá teszi a napokat. Sok video jelenik meg a közösségi oldalakon arról, hogy mivel üthetjük el az időt karantén idején a gardrób kiürítése stb. Aki gyerekekkel van otthon és még dolgozik is még jobban le van terhelve, szóval ne legyen lelkiismeret furdalása senkinek, ha nincs kitakarítva a gardrób. "Én is sokat legózom, festek, mesét olvasunk az óvodás kisfiammal, és persze már olvasni is tanulunk. Nagyon szeretne már olvasni türelmetlenül várja, hogy maga olvashassa elé a kedvenc könyveit. És persze főzök is minden nap, hiszen itthon vagyunk, 11 napja nem mozdultunk ki a lakásból" - meséli Kinga.

Színészként: A művészetnek minden korban komoly felelőssége, hogy derűt és szórakozást nyújtson olyankor is, amikor nehéz idők járnak. Örömmel tapasztaltam, hogy művésztársaim a kialakult helyzetben rögtön azt keresték kinek hogyan segíthetnének, akár bevásárlással, segítő csoportok létrehozásával vagy azzal, hogy verseket vagy prózát olvasnak fel, vagy énekelnek, bűvésztrükköket mutatnak be a közösségi oldalakon. Ez a mi feladatunk. A test mellett a lélek egészségét is meg kell óvni, és ebben mi tudunk segíteni, vidámsággal, beszélgetésekkel, a valahova tartozás érzésének erősítésével ami most különösen fontos.

Verseket ír

Régóta ír verseket főleg felnőtteknek, de körülbelül egy éve kezdett gyerekverseket is írni. Verseinek címe: A lepke bajsza, Zsóka a Fóka, Reménytelen szerelem, Pitypang, A sas és a gólya, A varródoboz. Ezeket vagy már felkerültek a közösségi oldalra, vagy a napokban fogja elmondása szerint. "A varródoboz" című versét pont mára ígérte, hogy közzé teszi oldalán.

"A kisfiam születése sok új színt adott a személyiségemhez, ezeket úgy érzem így tudom legjobban megmutatni. Amikor mesélek neki egyszerűen csak jönnek az ötletek, és a rímek valami megmagyarázhatatlan természetességgel. Korábban nem terveztem a verseim kiadását, leginkább kisfiamat szórakoztattam velük, akinek ötször hatszor is el kell olvasni egy egy új verset, annyira szereti őket. Ez adta az ötletet, hogy a közösségi oldalakon a saját verseimet olvassam kifejezetten azzal a szándékkal, hogy az otthonaikba szorult szülőknek segíthessek. Sok pozitív visszajelzést kaptam kommentekben és privátban, ami nagyon boldoggá tett. A témákat és történeteket is a kisfiammal folytatott beszélgetések alapján találom ki. Érdekel, hogy mi foglalkoztatja, mit hogyan értelmez a világ dolgaiból."

Emlékek a győri évekről

"A Győri Nemzeti Színházban töltött évek ma is a legfontosabbak számomra. Szakmai fejlődést, örök barátságokat, élményeket, rengeteg szeretetet kaptam ettől a csodálatos várostól. Soha nem tudtam és nem is akartam teljesen elszakadni Győrtől, és annak ellenére, hogy kisfiam születéséig a Pesti Magyar Színház tagja voltam, a szívemben mindig egy különleges helyet foglal el Győr." - nosztalgiázik Kinga "Amikor Nagy Balázs a színház vezető művésze meghívott a “Nem hagyunk egyedül” elnevezésű csoportba, amelyben akkor java részt győriek és győri művészek voltak, kicsit úgy éreztem hazatértem, és boldogan mondtam igent. Nem tudom hányan emlékeznek rám még Győrben, de nekem félig otthonom az a gyönyörű város" - teszi hozzá.

Napjainkban

A normál hétköznapokban a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban játszik, nemrég mutatták be a “Bolha a Fülbe” című darabot Szűcs Gábor rendezésében. Az elmúlt években játszotta a Razzia című előadásban Michaela szerepét, a Szentivánéji Álomban Titániát, és több független produkcióban vettem részt, tanított a Pesti Magyar színiakadémián zenés színészmesterséget, mesterdiplomát szerzett Színháztudomány szakon, verseket és színdarabokat ír. Budapesten és Brüsszelben élnek.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Kép: N. Forgács Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.