Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2017. November 06. 14:00, hétfő | Belföld

Színpadon a fogyatékkal élők

Színpadon a fogyatékkal élők

Van egy gyönyörű történet. Egy mese. Egyszerre gyönyörű és fájdalmas, félelmetes és otthonos, csodálatos, reményteli, izgalmas. Akár a szerelem. Földes Eszter álmodta színpadra.

Az előadás akadálymentesített, a folyamatos audionarráció miatt a darabot látássérült nézők is élvezhetik.

Hans Christian Andersen a meseirodalom klasszikusa. A rendíthetetlen ólomkatona pedig az egyik legszebb meséje, melyet szinte mindenki ismer. Egy kisfiú egy doboznyi ólomkatonát kap. Egy kivételével mind délceg ólomlegény. Az az egy - más. Féllábú. Nem jutott rá elég ólom.

Éjfélkor, amikor minden elcsendesedik, a játékok életre kelnek a szobában. A közös játékból csak a féllábú katonát hagyják ki - talán félnek tőle. De a katona nincs egyedül: a kecses papírmasé táncoslánnyal sem játszik senki. A féllábú katona és a szép táncoslány egymásba szeret. Hogy beteljesedik-e a szerelmük, nem árulhatjuk el. Aki ismeri a történetet, úgyis tudja a végét. Vagy mégsem? Ez a legendás szerelem, ez a csodálatos mese most még bárhogy végződhet.

Gyerekeknek szóló felnőtt mese

Földes Eszter színésznő ezúttal azonban nem játszik, hanem álmodik. Ő álmodta színpadra a rendíthetetlen ólomkatona meséjét.

- Ma, a modern kütyük és okostelefonok világában nagyon fontos, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni klasszikus történeteinket. Vigyáznunk kell ezekre, a színháznak különösen. De, mert mi mindannyian ebben a világban élünk, élnünk kell ezekkel a kütyükkel. Okosan kell őket használnunk. Úgy, hogy közben ne vesszen el a személyes történetmesélés varázsa. Ez egy gyerekeknek íródott felnőtt mese. Szól a szerelemről, a szeretet erejéről, a töretlen hitről, kitartásról. Arról, hogy ne szégyelljük a másságunkat. Mert az erőnk éppen abban van, hogy mindannyian egyediek és megismételhetetlenek vagyunk - mondja a rendező. Nincs színpad, sem nézőtérA rendíthetetlen ólomkatona látványvilágát az egyik legtehetségesebb fiatal látványtervező, Márkus Sándor készítette, Korponovics Roland intermédia művésszel közösen. Nincs színpad és nézőtér, mindannyian egy elvarázsolt gyerekszobában ülünk. Mi, nézők is részei vagyunk a történetnek, melyet Bán János és Mohai Tamás mesél, játszik, bábozik el. A további szerepekben: Fehér Dániel, Mészáros Piroska, Szabó Mátyás és Erdei Gergő.

A darab zenéjét a Kiscsillag zenekar fiatal, tehetséges basszusgitárosa, Erős Márton írta. Az Ólomkatona dalának szövege a Kossuth-díjas Lovasi András - Kispál és a Borz, Kiscsillag - munkája. A Hatszín Teátrum új, gyerekeknek szóló interaktív előadása a szülőkhöz is szól. Azt üzeni nekik, hogy olvassanak meséket. Régieket és újakat, szépeket és izgalmasakat, gyönyörűeket és fájdalmasakat. Egy a fontos: a gyerekekkel együtt éljék át ezeket a történeteket.

Az előadás december 9-én lesz látható a Hatszín Teátrumban. További részletekről informálódni, illetve a jegyvásárlás a színház weboldalán lehetséges.

Forrás: femina.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 30. 06:00, szerda | Belföld

KSH: véget ért a népszámlálás, 9,2 millióan töltötték ki

A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél.

2022. November 30. 06:00, szerda | Belföld

Az angol és a walesi lakosság kevesebb mint a fele mondta magát kereszténynek a népszámláláson

Anglia és Wales lakosságának kevesebb mint a fele mondta magát kereszténynek a legutóbbi népszámláláson - közölte kedden a brit statisztikai hivatal (ONS). A rendszeres összeírások kezdete óta ez most fordult elő első ízben.

2022. November 29. 13:10, kedd | Belföld

Gyopáros Alpár: megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése

A Magyar falu program elmúlt három évének hatására megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden Kóspallagon.

2022. November 29. 13:09, kedd | Belföld

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten.