Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Szeptember 29. 08:00, péntek | Helyi

"Szíveinkben erő ébred!" - Ma van Szent Mihály Napja

A mai Mihály napot, Szent Mihály arkangyal ünnepeként tartjuk számon.

A hagyomány szerint ő a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája. Ezzel függ össze a halottszállító saroglya "Szent Mihály lova" elnevezése. E nappal megkezdődött az ún. kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, mely Katalin napjáig (nov. 25.) tartott. Mihály napja a név gyakorisága miatt kedvelt névünnep. Szent Mihály napja, a gazdasági év fordulója.

Ezután kezdték a kukoricát törni. A Szent György napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották haza. Ez a nap a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is volt. A Hortobágy vidékén Mihály nap volt számukra a legnagyobb ünnep, amikor mulatságokat, bálokat is rendeztek. E napon gyakran vásár is volt, a pásztorok ilyenkor egészítették ki a felszerelésüket. A cselédfogadás egyik időpontja. Sokféle, időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály-napra vonatkozóan. Közismert mondás: "Szent Mihály lova deres, behozza a telet!" Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani. A pásztorok az állatok viselkedéséből jósoltak az időjárására. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét.


Mihály jelképe a kard és a mérleg.


Mihály az első az őszi szentek sorában, hiszen követni fogja őt Ferenc, Márton majd Miklós. Égi tevékenysége az volt, hogy kiűzte a sárkányt (a sötétség fejedelmét) a mennyei tisztaság és fényesség birodalmából. Mihály csak kiűzte onnan ezt a lényt, de nem semmisült meg. Működését nap mint nap tapasztalhatjuk itt a fizikai világban. Mihály üzenete, hogy vegyük fel a harcot bátorsággal, a kor, fojtogató, intellektuális üzelmei ellen, ismerjük fel és tartsuk féken. A gyermekek és ifjak számára a Mihály-ünnep elsősorban győzelmi ünnep kell, hogy legyen, felébreszteni a bátorságot, a hitet abban, hogy KÉPES VAGYOK valami, elém került, ismeretlen nehézséggel megbirkózni.

Forrás: forraswaldorf.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.