Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Július 27. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Szlovákinvázió az erős euró miatt

Szlovákinvázió az erős euró miatt

Ismét feléledt a szlovák bevásárló turizmus a határ mentén. Az elmúlt hetekben tapasztalható forintgyengülés miatt ugyanis egyre többen jönnek a határ túloldaláról vásárolni és ez kedvezően hat a hazai üzletek forgalmára. A mostani

Sorban állás egy győri bevásárlóközpont pénzváltójánál. Itt azt mondják, tízből kilencen Szlovákiából érkeznek és eurójukat váltják át forintra.


Az elmúlt hetekben a forint gyengülése miatt ismét nőtt a külföldi, elsősorban a szlovák vásárlók száma, bár nem olyan mértékben, mint tavaly tavasszal, amikor 300 forint felett volt az euró.

„Igazából a márka termékeket preferálják ezek a vásárlók, de akkor amikor a tavalyi évben volt 300 forint felett is euró is, akkor a napi bevásárlásaik zömét is itt ejtették meg" - mondta Hegyi Ferenc a győri Árkád center-menedzsere.

Egy győri építőanyag kereskedésben a sok szlovák vásárló miatt már euróval is lehet fizetni. Azt mondják, két ok miatt járnak át szívesen a határon túlról.

„Ez egyrészt adódik abból, hogy 10-15 százalékban alapban olcsóbbak a festékek és az építőanyag termékek itt nálunk Magyarországon. Másrészt pedig az árfolyam differenciából adódó különbözet az akár összességében 30-40 százalékos különbözetet is jelenthet." - mondta Csiza Tamás a Piktor Kft. ügyvezetője.


Míg Magyarországon örülnek a külföldi vásárlóknak, addig Szlovákiában az üzletek arra panaszkodnak, hogy a forint gyengülésével együtt az ő forgalmuk is visszaesik.

„Maguknál gyengébb a forint akkor nálunk úgy inkább Győrbe mennek, ami legközelebb van vásárolni, mint inkább hozzánk." - mondta Csémi Nikoletta eladó.


A nagymegyeri üzletben is találtunk olyan vásárlót, aki figyeli az árfolyamot és a nagyobb bevásárlásokat a határ túloldalán, Győrben intézi.


„Mikor jobban megéri a forint, mikor jobban át lehet váltani, akkor érdemesebb nagyobb mennyiségben ruhát vásárolni" - mondta Szelle Szabina


A szlovák üzletekben azt mondják leárazásokkal és nagyobb áruválasztékkal próbálják megtartani vevőiket.


Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.