Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Október 06. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Szlovákokkal vinnénk a Holdra a magyar holdjárót

Szlovákokkal vinnénk a Holdra a magyar holdjárót

Szlovák befektetőket keresnek a Puli Projekthez, amelynek célja, hogy 2014-ig saját készítésű egységet küldjön a Holdra.

Menjünk együtt a Holdra! címmel Pozsonyban, a Magyar Intézetben is bemutatkozott a magyarországi Puli Projekt. A nemzetközi holdverseny magyar résztvevője a kutatók éjszakáján vett részt azzal a céllal, hogy a beruházáshoz szlovák befektetőket is találjanak – számolt be a Duna Híradója.

A magyar puliról elnevezett projekt célja, hogy legkésőbb 2014-ben saját készítésű egységet küldjön a Holdra. Ezzel egy nemzetközi versenyen vennének részt, amelyet az nyer meg, akinek ez legelőször sikerül.

Az első csapat amelyik teljesíti a feladatot, 20 millió dollárt kap a GLXP-től. A díj 15 millióra csökken amint egy államilag finanszírozott misszió landol a Holdon, jelenleg ez 2013-ban várható. A második X prize nevező, mely minden kritériumot teljesít, 5 millió dollárt kap. További 5 millió dollár van fenntartva az olyan csapatok számára, amelyek képesek emberi eredetű leletet lefényképezni a Holdon, haladni több mint öt kilométert a leszállási ponttól, vízjeget találni vagy túlélni a jéghideg holdi éjszakát. A díjakat 2015 végéig lehet elnyerni.

A küldetést legalább 90 százalékban magántőkéből kell fedezni.Ehhez magánemberek meg cégek támogatását próbálják beszerezni, és itt gondoltuk, hogy a szlovákiai magyar és a szlovákiai szlovák közegben is támogatóra akadnak.

A járműnek 500 métert kell majd a Holdon megtennie úgy, hogy közben videót és panorámaképet sugároz vissza a Földre. Azt remélik, hogy az eredmények révén áttöréseket lehet elérni az iparágban. A cél a világűrben megtalálható energiák feltérképezése. A versenyen összesen 25 csapat indult.

Címkék: holdjáró, puli

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.