Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2018. Február 05. 08:30, hétfő | Belföld

Szőke Mátyás az Év Bortermelője

Szőke Mátyás az Év Bortermelője

Idén Szőke Mátyás vehette át az elismerést, aki a mátrai borvidéken gazdálkodik. 27. éve adják már át az elismeréseket: és évről-évre nehezebb a döntés.

Egyre több olyan borász van ugyanis Magyarországon, aki a nemzetközi piacon is megállja a helyét.

Már tavaly decemberben kiderült, hogy ki nyeri az év bortermelője díjat. Az elismerést hagyományosan egy gálaebéden adták át Budapesten. A díjazott Szőke Mátyás a mátrai borvidéken gazdálkodik, mintegy 35 hektáron. A borászok Kossuth díjának is nevezett elismerés átvétele után azt mondta, számára továbbra is a legjobb minőségű borok előállítása lesz a legfontosabb.

Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Szőke Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait chardonnay, muscat ottonel, Irsai Olivér, merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Járt többek között Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is.

„A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.” - nyilatkozta Szőke Mátyás

A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász:

Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Figula Mihály - Balatonfüred-Csopaki borvidék
Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék
Szőke Mátyás – Mátrai borvidék

Forrás: hirado.hu; boraszportal.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.