Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Február 26. 15:33, kedd | Bulvár

Szomszédok-emléktáblát avatott fel Kulka János az Országos Mentőszolgálatnál

Szomszédok-emléktáblát avatott fel Kulka János az Országos Mentőszolgálatnál

Kulka János színművész Dr. Mágenheim szerepében 12 éven keresztül öregbítette a mentők hírnevét. Az ünnepélyes avatáson a sorozat rendezője és több másik színésze is ott volt.

Magyarország valaha volt egyik legnépszerűbb sorozata, a Szomszédok ugyan már lassan 20 éve befejeződött, de kultusza a mai napig tart. Amellett, hogy a hétköznapi kisemberek gondjaira fókuszált, az egyik legfontosabb szál a mentők munkáját mutatta be: a Kulka János által alakított dr. Mágenheim Ádám karakterén keresztül az egész szervezet működését megismerhették a tévénézők.

A jelenetek nagy részét a Markó utcai Központi Mentőállomáson forgatták, ahol 12 évig szinte szimbiózisban éltek egymással a stábtagok és a valódi mentődolgozók.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint sokszor még azt is kétszer meg kellett nézniük, egy adott kocsit kiküldhetnek-e egy esethez, vagy csak a színészek használják.

A történet a mentők társadalmi megbecsültségén is nagyon sokat lendített, valamint az életmentést, mint hivatást is sokkal népszerűbbé tette, mint addig volt.

Ennek fényében szinte már furcsa, hogy eddig nem állítottak emléktáblát a sorozatnak az egykori forgatások helyszínén. Most azonban pótolták a mulasztást, az ünnepélyes avatásra hatalmas tömeg volt kíváncsi – az újságírók és a mentődolgozók mellett nagyon sok "civil" érdeklődő is eljött.

Kulka János mellett ott volt a rendező, Horváth Ádám, a dr. Szalóki Esztert alakító Malek Andrea, a dr. Nagy Évát játszó Simorjay Emese, valamint az OMSZ két dolgozója, Kápolnai József és Lakatos Péter, akik a sorozatban is rendszeresen feltűntek.

Kiállítottak több régi mentőkocsit is, például a rendszerváltás előtti évtizedekben legelterjedtebb Nysa egyik példányát, a '90-es évektől egészen a közelmúltig szolgáló Toyota Hiace-t, valamint az ezt váltó Mercedes-Benz típusút. Mindegyikbe be is lehetett ülni, a jelenlévő gyerekek nagy örömére.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Fotók: Mervai Márk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban