Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2010. Július 19. 00:02, hétfő | Helyi
Forrás: A szerző: Viki

Sztárgyárak

Sztárgyárak

A tehetségkutatókról, avagy mi a népszerűség ára? Mi a helyes út? Hogyan teljesedhet ki az ember a benne lévő tehetség által?

Manapság évente indulnak Magyarországon a különféle tehetségkutató műsorok, melyeknek központi témája gyakran az éneklés, vagy a hozzá szorosan közel álló művészeti ágak, például a tánc. Ezekre általában emberek ezrei jelentkeznek azonnal, akikre aztán hosszas válogatások, több fordulós elődöntők várnak. A válogatók után pedig már csupán néhány ember egymással való versengését kísérhetjük figyelemmel élőben heteken át. Az egésznek a középpontjában a művészet, a zene felmagasztalása, a szórakoztatás áll, mint legfőbb cél. Sztárrá válni egyet jelent a boldogsággal rengeteg fiatal életében, ezt gondolják életük beteljesülésének. Elhiteti velük a körülöttük lévő világ, hogy csak akkor lesz igazán értékes ember, ha hirtelen felfedezik, és egy csapásra ünnepelt sztárrá válik. Miért olyan fontos ez? Miért mozgatnak meg mindkét oldalon ezreket a tehetségkutató műsorok, akár feltörekvő művész palántákról, akár buzgó szurkolókról, majd később rajongókról van szó? nekelni jó, a tehetség nagyon jó dolog, és fontos, hogy az ember azt tehesse, amire képességeket kapott a Teremtőtől. Mindazt a kincset, amiket az emberekbe helyezett, épülésre, örömre, haszonra adta. Az emberben benne van a vágy, hogy mindez felszínre tudjon törni, hogy azt tegye, amiben örömét leli, hogy az életmódját meghatározza a belé adatott tehetség. Ahhoz, hogy mindez kibontakozhasson, az ember előtt ma már több út is áll. Nem mindegy, hogy melyiket választjuk, mert ez a döntés meghatározza az egész további életünket, fontos tehát, hogy jól megfontoljuk, mielőtt kilépnénk. Ehhez szeretnék néhány támpontot adni azoknak, akik éppen döntés előtt állnak, vagy csak megfogalmazódott bennük, hogy éljenek e műsorok által kínált lehetőséggel. Az elmúlt évek során egy különleges lehetőség által egészen közelről betekinthettem az egyik ilyen műsor kulisszái mögé. Egészen addig azt gondoltam, hogy egy reális kép él bennem az ilyen típusú versenyekkel, és a médiával kapcsolatban is, de miután közelről figyelemmel kísértem, a véleményem és a szemléletem gyökeresen megváltozott. Szeretném ezeket röviden megosztani az olvasókkal, de előtte fontosnak tartom leszögezni, hogy a verseny valóban esélyt ad az ifjú tehetségeknek, valóban megkapja a győztes a meghirdetett jutalmakat, általában önálló hanglemezt, vagy különleges fellépési lehetőségeket, és mellé még esetleg más értékes nyereményeket, és azt is, hogy szinte azonnal az ország és a környező országok kedvenceivé válhatnak. Ebből a szempontból valósak ezek a műsorok és tényleg vissza nem térő lehetőségeket adnak. A kérdés csupán az, hogy mindez mibe kerül? Mint mindennek, úgy ennek is van ára, aminek megfizetésére nem biztos, hogy mindenki fel van készülve, aki jelentkezik, sem lelkileg, sem fizikailag, és ezért fontos, hogy előre fel tudja mérni, hogy mire vállalkozik.
Mi is a menete egy ilyen versenynek? Először is a meghirdetett válogatókra megjelenik több ezer ambiciózus és elszánt ember. Szinte az ajtón belépve, már akkor, amikor még senki semmit nem hallott, látott a sztár jelöltből, azonnal a kezébe nyomnak egy szerződést, amit alá kell írnia annak érdekében, ha szeretné, hogy az ajtó másik felét is láthassa. Sokan lehet, hogy át sem olvassák, csak lelkesen aláírják, pedig jobban tennék, ha megnéznék közelebbről. ltalában a sok egyéb mellett arról szól, hogy több évre leszerződtetik az adott csatornához, amelynek akkor lesz főleg jelentősége, ha már bejut a legjobbak közé a versenyző. Ezek általában minimum kettő, de inkább négy éves időtartamra szólnak. Tartalmának lényege, hogy az adott területen nem tehet semmit a csatorna engedélye nélkül, mert ha mégis, akkor az azonnal szerződésszegésnek minősül és több millió forintos bírságot von maga után. Nem léphet fel még ingyen sem más által szervezett rendezvényen, vagy felvételen, nem nyilatkozhat, nem adhatja sem a nevét, sem az arcát az engedélyük nélkül. Még, ha nem is jut be a döntőbe, akkor is évekig rendelkezésére kell állnia a csatorna számára. Talán ez az egyik legrosszabb az egészben. Néhány évvel ez előtt még naivan jómagam is voltam egy ilyen válogatáson, ahol mindezt velem is aláíratták. Ma már nagyon örülök neki, hogy nem lett semmi következménye, és hogy nem válogattak be abba a műsorba, de volt arra eset, hogy felhívtak jóval később, és csak nagyon nehezen tudtam úgy kommunikálni velük, hogy végül aztán ne akarjanak behívni, szerepelni.
A másik fontos említeni való maga a verseny. Amikor már csak a legjobbak maradnak ringben, akkor be kell költözni egy elkülönített lakóhelyre, amelyet nem hagyhatnak el mindaddig, amíg ki nem esnek a versenyből, vagy a műsor véget nem ér. ltalában biztosítják a luxus körülményeket, de ebből a versenyző nem sokat tud élvezni. Amikor elindulnak az élő műsorok, nagyon felpörögnek az események. Hetente újabb feladatokat kapnak, amit legjobb tudásuk szerint kell megtanulniuk. Erre alig áll rendelkezésre néhány nap, mert közben folyamatosan jelen kell lenniük a különféle médiákban, hogy a népszerűségük, és főleg a műsor népszerűsége és nézettsége biztosítva legyen. Percről-percre be van osztva minden idejük, beleértve a hétvégéket is, és az igazi feladatukra igazából csak az éjszakáik maradnak. Mindez azzal jár, hogy a versenyzők két-három hónapon keresztül nem alusznak többet napi 4-5 óránál. Ahogy láttam, volt olyan is, aki probléma nélkül bírta ezt a terhelést, de volt, akit fizikailag és olykor lelkileg is teljesen kimerített. Ezeket a villákat, ahol laktak, mi egyszerűen csak luxusbörtönnek hívtuk.
Említettem, hogy a médiában is folyamatosan kell a jelenlét a népszerűség fenntartásához. Nos előfordulhat az is, hogy ha kell, legyártják ők maguk a híreket, és nem érdekli őket, hogy igaz-e amit írnak, csak az a lényeg, hogy legyen valami, amire az emberek felfigyelnek, és ami miatt újra beszélni kezdenek az újdonsült sztárról. Olykor az érintett megkérdezése nélkül közölnek a legbensőbb magánéleti dolgaikról gyakran fényképekkel illusztrált cikket teljesen valótlan tartalommal. De nem törvényszerű, hogy ez így is legyen, éppen elég megterhelő már az, hogy az egyébként valós alapú dolgokat megírják napi szinten az emberről erősen kiszínezve.
Az egészet látva arra a megállapításra jutottam, hogy akik ezt felvállalják, azok eladják magukat, akárcsak a rabszolgák. Nem látják azt, hogy bár megkapják azt, amire vágynak, mindeközben ők pusztán eszközök arra, hogy az adott médium hatalmas profitra tegyen szert. Amikor erre rájönnek az ifjú tehetségek, akkor sokaknál bekövetkezik az összeomlás érzelmileg, lelkileg, mert egy ördögi körben, egy börtönben találják magukat, ahonnan teljesen reménytelennek tűnik a kitörés. Tépelődnek, mert egyik oldalról ott van, hogy nem szívesen adják a könnyen jött népszerűséget, de a másik oldalon ott van, hogy teljesen megszűnt a magánéletük, megszűntek szabad emberekként létezni, nem kaphatják vissza többé a régi életüket. Körülveszi őket egy teljesen idegen és furcsa közeg. Csupán egy gépezet részei, amely úgy mozgatja őket, akár a bábokat. s sajnos a hirtelen jött népszerűség az esetek többségében ugyanolyan hirtelen el is tűnik, hogy átadja a helyét a következő évi aktuális új csillagnak. Aki függővé vált ettől a rendszertől, az ilyenkor éli át sokszor a legnagyobb válságokat, és ekkor derül csak ki, hogy ki az igazi talentum, aki fel tud állni és tovább menni, és ki az, akit tényleg csak a média tett sztárrá, de nincs benne potenciál arra, hogy önállóan is megállja a helyét ebben a világban. Ilyenkor vannak, akik elkezdik keresni a menekülési útvonalakat, és sokan különböző káros szenvedélyek útvesztőiben találják magukat. Véleményem szerint azonban nem kell elkeseredni annak, aki már belekerült ebbe a rendszerbe, mert mindenre van megoldás, és nem törvényszerű beleroppanni...

A többit szívesen elmesélem személyesen.

Versenyre való felkészítés, ének oktatás: 06-20-99-23-678

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.

2024. Április 30. 08:13, kedd | Helyi

Felavatták Halbritter Mátyás emlékművét

Emlékművet állítottak a Győri Keksz- és Ostyagyár volt igazgatója tiszteletére.

2024. Április 30. 07:16, kedd | Helyi

Ismét felveszik a harcot Győrben a kártevők ellen

A Győr-Szol Zrt. április 30-án, kedden, május 1-jén, szerdán és május 2-án, csütörtökön este 22 óra és másnap reggel 6 óra között permetezné a Győr területén található utcai fákat