Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 16. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szülés után nem szabad azonnal elvágni a köldökzsinórt

Szülés után nem szabad azonnal elvágni a köldökzsinórt

A legfrissebb kutatások szerint egy újszülött számára az a legjobb, ha a szülés után csak néhány perccel, és nem azonnal vágják el a köldökzsinórt.

Így ugyanis jelentősen csökken annak a kockázata, hogy a kicsi vashiányos anémiában szenved majd.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már évekkel korábban eltávolította irányelvei közül azt a pontot, miszerint szülés után azonnal el kell szorítani a köldökzsinórt, így jelenleg nincsen általánosan elfogadott útmutatás a témában. A korábbi gyakorlat azonban a mai napig mindennapos - írja a British Medical Journal.

Friss kutatások azonban arra az eredményre jutottak, hogy a köldökzsinór azonnali elvágásának negatív következményei lehetnek. Az orvosok szerint ugyanis ennek következtében sok gyereknél alakul ki kóros vashiány, ami károsíthatja akár az agy fejlődését is.

Éppen ezért az új javaslatok szerint a szülést követő 3 percen belül nem szabad elvágni a zsinórt és nem alkalmazható a szorító sem. Így ugyanis a kicsi még maximális mennyiségű vérhez, és az abban tárolt vashoz juthat hozzá a placentából.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.