Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 24. 17:27, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Szülési pénzt kapnak a cseh nők a második gyerekért is

Szülési pénzt kapnak a cseh nők a második gyerekért is

Jövő évtől a második gyerekért is kapnak szülési pénzt a cseh nők - a kormány javaslatát szerdán szavazta meg a cseh képviselőház. A második gyerekért járó szülési pénz 10 ezer korona, azaz mintegy 113 ezer forint.

2010-ig Csehországban minden gyermekért járt a nőknek a szülési pénz. A Petr Necas vezette akkori jobboldali kormány azonban takarékossági okokra hivatkozva ezt a támogatást egy gyerekre szűkítette. A szociáldemokrata Bohuslav Sobotka vezette új koalíciós kabinet célja, hogy fokozatosan visszaállítsák a 2010 előtti állapotokat.
A hatályos szabályok szerint jelenleg az első gyerekre a cseh nők 13 ezer koronát kapnak, ikrek esetén pedig 19 500 koronát. A szülési pénz feltétele, hogy a család egy főre eső átlagos bevétele ne legyen magasabb, mint a minimálbér 2,4-szerese. A szerdai parlamenti döntés szerint ezt a szorzószámot januártól 2,7-re emelik. Januártól 9200 korona lesz a minimálbér Csehországban, 700 koronával magasabb, mint jelenleg.
A parlament nem hagyta jóvá azt a javaslatot, hogy jövő évtől újra bevezessék a szülési pénzt az összes gyerekre. A parlamenti vita szerint a cseh államnak jelenleg erre nincs megfelelő fedezete.
A munkaügyi és népjóléti minisztérium szerint a második gyerekre bevezetett szülési pénz jövőre mintegy 330 millió koronájába fog kerülni az államkasszának.
Tavaly a cseh állam 11 300 esetben fizetett szülési pénzt. A teljes összeg értéke 147,7 millió korona volt. Csehországban a szülési pénz szociális támogatásnak minősül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -