Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Július 03. 14:17, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Szúnyoginvázió: már csak 2-3 kellemetlen hétvégét kell kibírni

Szúnyoginvázió: már csak 2-3 kellemetlen hétvégét kell kibírni

Még két-három hétig kell tűrniük a budapestieknek a szúnyogok ritkán látott méretű invázióját. Megnyugtató, hogy a gyérítéshez mind az anyagi, mind a tárgyi feltételek adottak, tulajdonképpen a júniusra nem éppen jellemző hosszabb

A két már végrehajtott légi „kezelés" mellett folyamatosan járja a fővárost az ÁNTSZ permetezőautója, de még négy repülős beavatkozás is hátra van - ismertette a szúnyoginvázió ellen tervezett csapásokat az ÁNTSZ közép-magyarországi intézetének biológusa az MNO-val. Tajti László beszámolt a talajközelben végrehajtott „beavatkozások" állandó menetrendjéről is. Eszerint hétfőn a III. kerületet, kedden a IV.-et, szerdán pedig a XXII. kerületet járják végig a terepjáróra szerelt permetezővel. A következő hét első három napján az összes többi kerület közparkjai, zöld területei kerülnek sorra, majd újra kezdődik minden elölről.


A következő repülős ellentámadást hétfőre ígéri Tajti László. Elsősorban a Duna menti kerületeket permetezi majd a két sárga AN-2-es. Az egyik duplaszárnyú északon, a másik délen terít be ezer hektárt. Profik a pilóták, hézagmentesen lefedik a szerrel a területet, sőt még arra is megvan a technikájuk, hogy ne a gépre fújja vissza az anyagot a szél. A biológus egyébként személyesen szokta végigjárni a fontosabb tenyészhelyeket, melyek közül az óbudai szúnyoginváziót biztosító budakalászi folyóparti ligeterdőt, a Szentendrei-sziget déli csücskét és a Káposztásmegyert vérszívókkal elárasztó 2-es út és a Duna közötti területet említette.


Tajti László amúgy a jelenlegi eszközökkel megvalósíthatatlannak tartja a „lárvakénti kezelést", tehát a vérszívók még kirajzás előtti likvidálását. Egyrészt azért, mert a ligeterdők lombja felfogná a tócsákba szánt mérget. Aztán ezek a kisebb tavak pont annyira mélyek, hogy terepjáróval már nem járhatóak, a csónakok pedig sok helyen megfeneklenének. A biológus szerint talán granulátum formájában lehetne ezekre a helyekre eljuttatni a mérget, ilyen viszont nem áll rendelkezésre.


Pénz, permetezőanyag és repülőkapacitás viszont van a gyérítési programra, de ezek hiánya korábban sem hátráltatta a beavatkozásokat a szakember szerint. Tajti László csak egy olyan, évekkel ezelőtt történt esetre emlékszik, amikor nem tudták elvégezni a tervezett légi beavatkozást, akkor is csak azért, mert araszolóhernyó irtására vezényelték ki a budapesti gépeket. Az idei, rekordokat döntő szúnyoginváziót egyébként a tervezett beavatkozást is késleltető, hosszúra nyúló esős időszakkal és a lassan kiszáradó tócsákkal magyarázta. A biológus nem tudta alátámasztani azokat a híreket, hogy az idei szúnyogok csípései fájdalmasabbak lennének, vagy nehezebben gyógyulnának. Végül mintegy biztatásul elmondta, hogy már csak „2-3 kellemetlen hétvégét kell kibírni", azután normalizálódik a helyzet.


(MNO)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.