Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Május 10. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Tánc, tánc, tánc

Tánc, tánc, tánc

Nem biztos, hogy gondolunk rá: a tánc biztosíthatja jó közérzetünket, fizikailag és szellemileg is jó formában tarthat.

Napjainkban megannyi tánciskola kínálja változatos programját, no meg társas összejöveteleken is lehet táncolni. A rendszeres tánc-mozgás jótéteményeit nem árt számba venni.


A tánc levezetheti akár minden feszültségünket - erősítik meg a pszichológusok, akik azt gyakran terápiás módszerként is alkalmazzák. Ilyen hatása főként abból ered, hogy mozgásban tartja az egész testet, szabad folyást enged az érzelmeknek. Így azért is táncolunk - teszik hozzá a szakemberek -, hogy elűzzük félelmeinket, hiszen úgy érezzük, védelmet nyújt számunkra. Megkönnyebbülünk, elevennek, erősnek érezhetjük magunkat.


Energiát szabadít fel és nyugtat

Megnyitva az addig passzivitásba zárt test „zsilipjét", a tánc valóban jelentős energiákat szabadít fel - osztják sokak véleményét a szakemberek. Hatalmas mértékben dinamizálja azokat, akik enerváltak, levertek, és segít azokon, akiket nyomaszt a stressz. Ki-ki megtalálja benne, amire szüksége van. A zene hangjai olyan mélyre hatolnak, mintha nemcsak a fülünkön keresztül, hanem egész testünkkel érzékelnénk mindent. A hangrezgések áthatolnak a bőrünkön, tánclépéseink megmozgatják izmainkat, és az érzékek egész sorát teljesítik ki bennünk. A tánc intenzív, örömteli, már-már ujjongó élményt ad - attól függően, milyen fogékonyak vagyunk rá.


A szakemberek szerint előfordul, hogy a táncolás nem egyszerűen megkönnyebbülést hoz, hanem annál többet. Képes más mederbe terelni, irányítani, sőt átváltoztatni az ösztöni indítékokat. Példa erre, hogy a múlt század szinte minden évtizedében a fiatalság lázadásának egyik eszköze volt. Ilyenkor benne rejlett a fegyelmezett összetartás iránti, ifjúi vágy is, amelynek leginkább így tudtak hangot adni. Hiszen a táncmozdulatok szigorú szabályoknak engedelmeskednek, amelyeket csak bizonyos fegyelmezettséggel lehet követni - és ebből más előny is származhat. Felmérések szerint a hip-hopot vagy valamilyen brazil, esetleg afrikai táncot művelő tizenéveseknek például nő az önbizalmuk, és a tanulmányi eredményük is javul. Míg az ún. rappereknek sikerül a kirekesztettség érzéséből fakadó, negatív életérzésüket kreatív, művészi nyelvvé átalakítaniuk, ami barátságot és reményt hordoz.


Pszichés hatás


Noha a modern táncok alkalmával többnyire mindenki elkülönülten mozog, a táncmozdulatok révén mégis igazi párbeszéd bontakozhat ki a párok között a térben. A ritmus és mozgás összeolvadásában kommunikálva a táncosok szoros kapcsolatba kerülnek egymással, és felfedezik, hogy rokon érzések öntik el őket, esetleg mély barátság, szerelem szövődik köztük. A zene ritmusához való kollektív igazodáskor egyszerre „rezdülnek" partnereikkel. Minden táncos egyetlen közösségben forr össze, és áldoz az együtt-mozgás örömének.


Szociális-levezető hatás


Az emberek ősidők óta táncolnak a világ minden táján. A tánc mindig is egy társadalmi csoporthoz való tartozás, a kollektív azonosság kifejeződésének egyik eszköze volt. A zene és a tánc elengedhetetlenül fontos levezető, terápiás eszköz ez esetben is: segít megmenteni társadalmunkat a ridegségtől, a teljes elidegenedéstől. Hagyjuk hát, hogy hajlamaink és képességeink vezessenek a tánc, mint a társadalmi kapcsolódások megújulásának egyik eszköze felé!


(www.patikamagazin.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk