Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Október 10. 15:00, kedd | Belföld

Táncrapszódia a Sopron Balettől

Táncrapszódia a Sopron Balettől

Táncrapszódia címmel egy este három előadást láthat a közönség a Sopron Balettől október 13-tól a leghűségesebb város teátrumában.

Bemutatkozik koreográfusként Alekszej Batrakov és a két új orosz fiatal társulati tag: Darija Pisminceva és Andrej Potapov.

Alekszej BAtrakov koreográfus

Nagyszabású, sokszínű produkcióval lepi meg a közönséget a Sopron Balett. Különlegességként három művet állítanak színpadra. A nézők megtekinthetik a Szergej Rahmanyinov zenejére készült Lángoló szív című koreográfiát, amely a társulathoz szerződött Alekszej Batrakov munkája. Makszim Gorkij Izergil anyó című elbeszélésének motívumaiból készült táncjátéknak a szerelem és a romantika diadala alcímet adták. Az előadás az igaz szerelemről és a közösségért hozott áldozatról, a hősiességről, annak égiekig nyúló nagyságáról beszél.

Demcsák Ottó ötlete nyomán a győri Rosta S. Csaba építész jazz zenekara, a RAS Q írt egy lemezt a görög mitológia ismert történetéhez, és ehhez az albumhoz készült el a 35 perces táncmű, a Labirintus, a Sobron Balett vezetőjének koreográfiájával. Ezt már láthatták az elmúlt évad nyílt napjára ellátogatók. Mostantól a bérletes nézők is megtekinthetik a produkciót, amely megmutatja: a labirintus az örök emberi útkeresés szimbóluma, s annak az etikai kételynek a kivetülése, hogy képesek vagyunk-e az ismeretlen sötétségben tájékozódni, legyőzni az ős-gonoszt, és visszatalálunk-e a fényre.

Ugyancsak az elmúlt évadban kaphattak ízelítőt a táncot szeretők Rovó Péter munkájából, a Mozart szeletből. A soproni közönség Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére, klasszikus alapokon nyugvó, ám modern szemléletű, humoros koreográfiát láthat tőle és a társulattól. A téma pedig nem más, mint az, hogyan készül és érkezik meg a színházba a nagyérdemű.

Mozart szelet

Főkép: Labirintus (előadás részlet)

Forrás: soproniszinhaz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.