Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tanórán mesélnek életükről a hajléktalanok

Tanórán mesélnek életükről a hajléktalanok

Eddig ötezer diák ismerte meg a Első Kézből a Hajléktalanságról- program szereplőit: a rendhagyó osztályfőnöki órákon hajléktalanok mesélnek mindennapjaikról, és teszik elfogadhatóbbá a róluk kialakult, sokszor negatív sztereotípiák formálta képet. A kezdeményezésről és a 150 főnek megélhetést nyújtó Fedél Nélkül utcalapról Kepe Róbert felelős szerkesztő, a Menhely Alapítvány munkatársa nyilatkozott rádiónknak.

Kepe elöljáróban a Menhely Alapítvány múltjáról és jelenéről mesélt: szavai szerint az MA volt rendszerváltáskor létrejött első civil szervezet, mely a hajléktalan emberek megsegítését tűzte ki célul. Éjjeli menedékhely, jelenleg három nappali melegedő, idősek otthona, lábadozó, ügyfélszolgálati irodák, utcalap - sok apró szolgáltatás, többek közt diszpécser szolgálat és utcai szolgálatok is igyekeznek segíteni az utcán élőknek. A munkában félszáz alkalmazott és 100-120 önkéntes vesz részt, - a segítők köre feladatköre pedig változatos: ahány ember, annyi eset - a családi kapcsolatok újraélesztésétől a munkába álláshoz szükséges készségek újraépítéséig, széles a skála. Apró készségek, hiányok pótlásáról van itt szó, de az első: a bizalom kialakítása a segítő és a hajléktalan között. Ez az út is sokféle, de van, aki kér segítséget, akar tenni magáért mert úgy érzi, egyedül nincs esélye a túlélésre.

A Hajléktalanok Jogvédő Fórumát (1999 óta működik) felkereshetik jogi problémáikkal a hajléktalanok, szociális szakemberek; az utcai szolgálatok, krízisautók pedig helyben, az utcán teljesítenek szolgálatot. Hajléktalanok Jogvédő Fóruma és a Fedél Nélkül utcalap közös projektje az Első Kézből a Hajléktalanságról című program, melynek létrejöttéhez a Norvég Civil Támogatási Alap nyújtott segítséget. A négy-öt éve működő program elindítója Balogh Gyula hajléktalan lapterjesztő és szerző volt, akit egy tanárember vásárlója hívott el saját osztályába, hogy meséljen a tanulóknak a hajléktalanságról - mondta el Kepe Róbert. Az egyszeri találkozásból rendszer született: azóta 4-5000 diákot értek el, több mint 100 rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak, hajléktalan emberek, illetve szociális szakemberek részvételével. Ennek keretében a kötetlen beszélgetés mellett egy érzékenyítő társasjátékot is kipróbálhatnak a diákok. A visszajelzések szerint 10 diákból 7-nek változik pozitív irányba a véleménye egy beszélgetés után - ismertette Kepe a pozitív eredményeket.

A Menhely Alapítvány mellett számos szervezet igyekszik tenni a hajléktalanságban élők megsegítéséért. Hogy munkájuk egymást erősíthesse, a menhely Alapítvány 15 civil szervezettel közösen összefogva kíván fellépni, összehangolni a munkát: a hajléktalan emberek érdekérvényesítését és a társadalom érzékenyítését. A hajléktalanokkal kapcsolatos negatív előítéletek eloszlatása a cél, megmutatni azt, hogy a hajléktalan emberek alapvetően nem különböznek a többi embertől – hangsúlyozta a Rádió Orient vendége.

A társadalmi érintkezés, közeledés fő fóruma ugyanakkor a Fedél Nélkül, mely tavaly lett 20 éves. Az egykori munkásszálló lakó, Ungi Tibor vetette fel először, hogy a hajléktalanságról első kézből lehessen olvasni, hiszen a társadalom akkor is, ma is keveset tud erről a témáról. Az utcalap inkább a hajléktalan művészek fóruma, mint szociális kérdésekkel foglakozó újság - kéthetente, csütörtökön jelenik meg, 8000 körüli példányszámban, és szinten mintegy 150 regisztrált terjesztő árusítja. Utóbbiak felvételi beszélgetés után kapnak terjesztői engedélyt, azzal vásárolhatják meg a nyomdában az újságot, melyért adományt fogadnak el a járókelőktől - ismertette a lapeladás folyamatát a műsorban Kepe Róbert. A Menhely Alapítvány célja végső soron ez: kapcsolatot teremteni hajléktalanok és a többségi társadalom között, s megértetni, hogy az utcai életmód nem rendészeti, hanem szociális probléma, amin civilek is enyhíthetnek a maguk eszközeivel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.