Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Január 24. 19:44, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoVáros

Tanulási nehézségek megoldása!

Tanulási nehézségek megoldása!

Életünk kezdetén, már az anyaméhben tanulni kezdünk, s ez a tanulási folyamat világra jövetelünk után is folytatódik. A fejlődéshez elengedhetetlen, hogy folyamatosan- egész életutunkon- kihívásoknak kell megfelelnünk.

A kisgyermek kíváncsisággal, örömmel fordul minden kihívás, új feladat felé, hiszen nincsenek negatív tapasztalatai, így meg tudja élni ezt az eredendő állapotot.

Egy gyermek egészséges testi, lelki, szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen, a szülői bátorítás, bizalom, gondoskodó szeretet, és a pozitív megerősítés, hiszen a környezettől kapott visszajelzések nyomán alakítja ki önazonosságát, önbecsülését. A világot szagláson, halláson, tapintáson, ízlelésen, és látáson keresztül ismerjük meg. Azonban az érzékszervi tapasztalatokon kívül, szüleink, nevelőink, és környezetünk felől folyamatosan érnek bennünket pozitív, és negatív érzelmi élményeket is. Bármennyire is igyekszik a szülő, a gyermek találkozik negatív benyomásokkal is, akár tudunk róla, akár nem. Ezen tapasztalások és élmények alapján, minden gyermek készít egy térképet magában, mely a későbbiekben meghatározza, hogy milyennek látja a világot, és önmagát.

A kisgyermekkorban elraktározott minták, az önmagáról kialakított kép, az óvodában, de főleg az iskola első éveiben nagy próbatételnek teszi ki a gyermeket. Szinte minden kis elsős lelkesedéssel, örömmel, bizalommal, és szeretettel indul az iskolába. Legtöbbeknek sikerül venni az akadályokat, de akadnak olyanok is, akik számára nem könnyű túlélni ezeket az éveket, hiszen szembesülniük kell a hiányosságaikkal, lassúságukkal, ügyetlenségükkel. A pedagógusok többsége már igyekszik figyelembe venni a gyerekek sajátosságait, ennek ellenére mégis sokuk küzd tanulási nehézséggel, figyelemzavarral. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az esetek többségében, ezen gyermekeknél szó sincs csökkent értelmi képességről!
A háttérben legtöbbször érzelmi megrázkódtatás ( pl: iskolában szerzett kudarc élmény), betegségből, vagy egyéb okból eredő mozgáshiány (pl: mászás kimaradása), helytelen táplálkozás, egyéb születési körülmény, esetleg genetikai ok…. áll.
Dr Paul E. Dennison szerint az ember szinte összes problémája onnan ered, hogy valahol az emberi szervezetben megbomlik az egyensúly.

A szülőknek nem kell sem szégyenkezni sem önmagukat hibáztatni azért, mert a gyermekük tanulási nehézségekkel küzd. Ellenben minden olyan feltételt, lehetőséget meg kell teremteni a gyermek számára, ahol fejlesztheti magát, pótolhatja lemaradását.
Sajnos a legtöbb ilyen kisgyermek folyamatosan ki van téve a bűntudatnak, és a szégyennek, hiszen bármennyire is próbál, nem tud nyugodtan ülni órán, ezért a tanár néni folyamatosan rá szól, vagy nem tud megfelelően olvasni, és társai kinevetik….
Ha nem kap segítséget, bátorítást, nem ér el sikereket, és a szülők nem tudják megfelelően kezelni a helyzetet, a gyermekben kialakul a csökkent önértékelés, és a motiválatlanság.
Előbb utóbb elveszíti a tanulás iránti érdeklődését, a pedagógus iránti szeretetét, melynek következtében még nehezebb helyzetbe kerül.

A mozgásos gyakorlatok célja, az integrált agyműködés elérése, a két agyfélteke összehangolása, az olvasási, írási, és figyelem blokkok oldása. Fontos szerepet kap továbbá az érzelmi stressz oldás, melynek hatására kialakult a tanulási nehézség. Összhangba hozza a test jobb és bal oldalát, a lent és fent, valamint a test elülső és hátulsó oldalait.
A kezelés során fel kell tárni az átélt, vagy rosszul értelmezett negatív élményt.

Segítő módszer, mely tanulmányi eredménytől függetlenül alkalmazható, de ajánlott:
-rendezetlen íráskép
-betű tévesztés
-figyelemzavar
-ügyetlen mozgás
-beszéd probléma
-körömrágás
-olvasási nehézség
-memória probléma
-iskolával kapcsolatos félelmek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.