Városlista
2023. december 2, szombat - Melinda

Hírek

2018. Május 17. 20:59, csütörtök | Helyi

TAPS- vihar a Richter Teremben

TAPS- vihar a Richter Teremben

7. alkalommal adták át csütörtök este a TAPS- díjakat a Richter Teremben. 8 közönségdíjat osztottak ki 13 művész és 12 produkció között, illetve 3 különdíjban is részesülhettek.

Tehetséges Alkotók Publikum Sikere. Ezt jelenti a TAPS. A közönség hálája, amivel szeretetüket, elismerésüket, megbecsülésüket fejezik ki, produkciók befogadását követően.
Az ünnepi műsor házigazdája az idén 50 éves Győri Filharmonikus Zenekar volt.

Az est díszvendége pedig, a Kossuth-díjas Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, aki nemcsak közreműködőként lépett színpadra és vezényelt, hanem ő adta át a tökéletesség gömbjeit, sőt sztorizott is a közönségnek.


A Kisalföld napilap 7 évvel ezelőtt létrehozott kezdeményezésében, a taps ezúttal nemcsak az a kellemes zaj, amit a sok tenyér összeütése hoz létre, hanem egy szép formát öltött díj is, amit a publikum szavazatai alapján érdemelhetnek ki az alkotók. A napilap ötletéhez a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház is örömmel csatlakozott. A jelölteket az intézmények szakmai kurátorai választották ki a Kisalföld munkatársaival.

A házigazda Győri Filharmonikus Zenekar a következő műsorral készültek a csütörtöki színvonalas estére: Bizet: Carmen – előjáték; Mozart: C-dúr zongoraverseny K. 467. II. tétel; Mozart: Esz-dúr szimfónia K. 543. III. tétel; Dvorák: Szláv tánc No. 8.; Bizet: Arles-i lány II. szvit, „Farandole” ; J. Strauss: Mennydörgés, villámlás – polka, illetve Beethoven: VII. szimfónia – IV. tétel.
Vezényelt Berkes Kálmán Liszt-díjas és Grammy Aranyérmes klarinétművész, karmester, aki 1992 óta a tokiói Musashino Zeneakadémia professzora, karmestere és maga az est díszvendége Vásáry Tamás a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester is karmesterpálcát ragadott Győrben is.

A gömb formájú díjak a győri Borsodi Műhelyben készültek, mely cég egyben támogatója is az estnek.
„A díjak gömb alakja a tökéletességet szimbolizálják, alumíniumból készülnek.
Elsőként készre esztergálják és talapzathoz rögzítik. A kidolgozás és elkészítés során arra törekednek, hogy a lehető legtöbb felületi érdekességgel készüljenek el. Ezt követően a plexitalapzatra fekvő síkot rámarják a díjra. Az élpolírozott, gravírozott plexitalpat az Alexovics Kft. készítette a gálára.” – olvashattuk május 9-i számában.
A díjgömbök már több színben készülnek, mindegyik színt más-más kapta. Az ezüstszínűeket a szavazatok alapján választott legjobb művészek és produkciók kapták, az aranyat az életmű, a zöldet pedig az Új Érték díjasok vették át.

A nézők szavazatai alapján, 2018-ban TAPS-díjasok:


Győri Nemzeti Színház
Az év legjobb előadása: A padlás
Az év legjobb színésznője: Menczel Andrea
Az év legjobb színésze: Bródy Norbert

Győri Balett
Az év táncművésze: Marjai Lili Anna

A közel 2 kg díjgömböt az évad táncművészeként Marjai Lili Anna érdemelte ki. A Győri Balett társulata a díjátadó perceiben is a budapesti MÜPÁ-ban próbált, ahol pénteken tartják Velekei László PianoPlays című darabjának premierjét, melyet Liszt és Wagner műveire készített a koreográfus. Marjai Lili Anna is fellép az előadásban, így nem tudta személyesen átvenni a díjat.


Győri Filharmonikus Zenekar
Az év zenekari művésze: Anderkó Dániel


Vaskakas Bábszínház

Az év bábszínésze: Vitányi-Juhász István

Az év bábszínházi látványa: Misi Mókus kalandjai
Az év előadása: Misi Mókus kalandjai

Az alapítók idén is kiosztottak különdíjakat is:

Életműdíjat vehetett át Baross Gábor a Győri Filharmonikus Zenekar nyugalmazott igazgatója, valamint az idén elhunyt Áts Gyula színművész felesége, Török Éva is átvehette a művész úrnak szánt kitüntetést, melyre még életében jelölték.

Új Érték díjat vehetett át idén a GyereGyőrbe Tematikus városnéző séták és Élményprogramok csapata.

Fotó: kisalfold.hu

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak és tobbi sok sikert kívánunk munkájukhoz!

Szerkesztette: Csobay Dániel

Főkép logo: Kisalföld

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Fotó: kisalfold.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 09:15, szombat | Helyi

A Mikulás a győri Vásárcsarnokba is ellátogat

A szokásos, gazdag karácsonyi árukínálat mellett idén meglepetés várja a vásárlókat december 6-án a győri vásárcsarnokban. – írja a Győr-Szol.

2023. December 02. 08:16, szombat | Helyi

Korszerűbb lett a hulladékgazdálkodás

Több mint egymilliárd forintból korszerűsítették Győr és környéke hulladékgazdálkodását.

2023. December 02. 07:16, szombat | Helyi

Az adventi időszakban megnő a lakástüzek száma

Decembereben jelentősen megnő a lakástüzek száma, naponta országosan átlagosan több, mint 20 otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz.

2023. December 01. 09:15, péntek | Helyi

Kiválóan szerepeltek a UNI-Győri Úszó SE úszói Gödöllőn

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Széchenyi Egyetem és a Győri Úszó SE együttműködése: Az idei évtől új néven, UNI-Győri Úszó SE néven szerepelnek az ország legjobb vidéki úszócsapatának versenyzői.