Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 17. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Tarnai: legalább annyi kormányablak lesz az országban, mint amennyi okmányiroda

Tarnai: legalább annyi kormányablak lesz az országban, mint amennyi okmányiroda

Véget kell vetni annak, hogy az ügyintézők „szórakoznak” az ügyfelekkel, illetve különböző magánéleti problémájukat oldják meg munkahelyükön – mondta a közigazgatás rádiójában Tarnai Richárd.

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője kiemelte: ha valaki adót fizet, akkor joggal elvárhatja, hogy megfelelő szolgáltatást és bánásmódot kapjon, elvégre 'ezért hoztuk létre és ezért fejlesztjük folyamatosan a kormányhivatalokat, a kormányablakokat.'

Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal első embere a Rádió Orientben elmondta: egyszerűbbé, olcsóbbá és átláthatóbbá tesszük a közigazgatást.

Ennek egyik alapja a megfelelő személyzet megtalálása. A hivatalban elengedhetetlen a tapasztalat, s az újra való fogékonyság. Ez adja meg a kiszámíthatóságot, a biztos alapot, amire építkezni lehet. Így tudunk évtizedek óta fennálló rendszereken változtatni, mint például a fogadóórák szisztémáján. A kormányhivatalokban a háttér-, ill. papírmunkát végzőknél nem elvárás, hogy jókedvűek vagy kedvesek legyenek, mert nem találkoznak az ügyféllel. A kormányablakban dolgozók esetében azonban ez elengedhetetlen feltétel - tájékoztatott a hivatal vezetője.

Tarnai az e-közigazgatással kapcsolatban annyit mondott: a lehetőséget kell csak megteremteni, kényszeríteni nem lehet senkit, hogy online intézze az ügyeit. „A döntés mindig az egyéné.” A kormánymegbízott úgy gondolja: ami a magánéletben működik és beválik az a közéletben is, így mindenki véleményét meghallgatják és úgy hoznak döntést. Azt is elmondta: jónak tartja, ha egy politikus irányítja a kormányhivatalt, hiszen az ő esetében országgyűlési képviselő révén az eddig lassú, nehezen mozgó közigazgatás dinamizmust kapott, mégpedig azért, mert egy probléma felmerülése esetén rögtön javaslatot tud előterjeszteni, ami akár pár héten belül érvénybe is léphet és gyorsabban megoldódhat az adott ügy.

Tarnai a hivatal fejlődése kapcsán kiemelte a kormányablakok munkáját: januárban Vác, Érd és Cegléd voltak azok a városok, ahol kormányablakok működtek, 2013-ra pedig a 30-at is meghaladja majd. Hozzátette: „az országban a második megye vagyunk, ahol elértük a 10 ezres látogatói számot.”

A kormányhivatal vezetője kifejtette: a tervek szerint minimálisan annyi kormányablak lesz az országban mint amennyi okmányiroda. „Az önkormányzatoknak az ügyintézés egyébként is egy púp volt a hátukon. Elvégezték mert a törvény erre kötelezte őket, de igazából nem az ő feladatuknak kellet volna lennie – tette hozzá. A kormánymegbízott szerint a kormányhivatalok létrejöttének további nagy előnye, hogy a korábbi röghöz kötöttség megszűnik. Ez annyit tesz, hogy bárhol leadhatom igényemet, „megrendelésemet”, például jogosítvány igénylést, és nem kell ugyanoda visszamennem, ahol beadtam kérvényem - tájékoztatott Tarnai.

A vezető korábbi ígéretérével kapcsolatban, miszerint az égisze alá tartozó 186 település polgármesteréhez ellátogat és megkérdezi véleményüket, elmondta: már a vége felé jár a látogatásoknak, tapasztalatai szerint a megyébe szükséges 15-16 járási székhely kialakulása jó úton jár.

Amennyiben kíváncsi a fenti témák részleteire, valamint arra miként ellenőrzik a hivatal munkatársai az egyes élelmiszer üzleteket, illetve mekkora büntetésre számíthatnak az előírásokat megszegők, hallgassa a Rádió Orient műsorát! www.orientpress.hu

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni