Városlista
2019. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2010. Március 28. 14:59, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

„Tarthatatlan” - Óriási terheket rónak a tenyésztőkre

„Tarthatatlan” - Óriási terheket rónak a tenyésztőkre

Óriási anyagi terheket ró a birka- és a kecsketenyésztőkre, hogy elektronikus chippel kell jelölni a január elseje óta született, exportált állatokat. Erre az Európai Unió kötelezte Magyarországot, pedig hazánk többször kért ez alól f

A devecseri Toldi Tamás 350 bárányt tart, de a chip miatt harmadolja az állományt. Azt mondja: karácsony előtt 1000 forintot kapott egy kiló élőhúsért, most 600-800 forintért veszik át tőle. A chip fogyasztóvédelmi szempontból hasznos, hiszen nyomon követhető vele az állat és így a hús eredete. A hazai termelők mégis a konkurenciát sejtik az uniós szabályozás mögött, szerintük az állattenyésztésben érdekelt tagállamok igyekeznek kiszorítani az Európában igen keresett magyar bárányt a piacról. A chipet akkor is be kell ültetni az állat bőre alá, ha néhány nap múlva levágják.

Roszik Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke azt mondta: nagyon szerették volna elérni, hogy Magyarországot még ne kötelezzék erre az intézkedésre, hiszen az előnyeit nem érzékelik, csak a kiadási többletét, ami viszont az ágazat jövedelemtermelő képességét tovább fogja rombolni.

A gazdakörök Veszprém megyei vezetője szerint a chipbeültetés többletköltségén az állam osztozhatna a tenyésztőkkel. Forrásul az uniós mezőgazdasági támogatások szolgálnának.

„Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül volna lehetőség ezeket a terheket átvállalni a gazdákról, ez egy teljesen EU-konform megoldás lenne. Sajnos megint azt látjuk, hogy futunk a szekér után, nem egy átgondolt stratégia alapján történik a jogszabályok alkotása, hanem érkezik egy uniós előírás, aminek aztán mi megpróbálunk gyorsan megfelelni" - fogalmazott Győrffy Balázs, a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke.

A gazdák szerint tarthatatlan, hogy miközben Magyarországon egy anyajuh után 1600 forint támogatást kapnak évente az állattartók, addig Spanyolországban hatezret, Olaszországban pedig nyolcezret.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 16:16, péntek | Belföld

Jön a mozikba CURTIZ a magyar oscar-díjas rendezőtől

Szeptember 12-étől a magyar mozikba érkezik a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar "életrajzi noir"

2019. Augusztus 16. 15:05, péntek | Belföld

Felújítják a tatabányai Csónakázó-tó környékét

860 milliós EU-pályázatból újítják fel Tatabánya legnagyobb parkját és az ott található Csónakázó-tavat.