Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2010. Március 28. 14:59, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

„Tarthatatlan” - Óriási terheket rónak a tenyésztőkre

„Tarthatatlan” - Óriási terheket rónak a tenyésztőkre

Óriási anyagi terheket ró a birka- és a kecsketenyésztőkre, hogy elektronikus chippel kell jelölni a január elseje óta született, exportált állatokat. Erre az Európai Unió kötelezte Magyarországot, pedig hazánk többször kért ez alól f

A devecseri Toldi Tamás 350 bárányt tart, de a chip miatt harmadolja az állományt. Azt mondja: karácsony előtt 1000 forintot kapott egy kiló élőhúsért, most 600-800 forintért veszik át tőle. A chip fogyasztóvédelmi szempontból hasznos, hiszen nyomon követhető vele az állat és így a hús eredete. A hazai termelők mégis a konkurenciát sejtik az uniós szabályozás mögött, szerintük az állattenyésztésben érdekelt tagállamok igyekeznek kiszorítani az Európában igen keresett magyar bárányt a piacról. A chipet akkor is be kell ültetni az állat bőre alá, ha néhány nap múlva levágják.

Roszik Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke azt mondta: nagyon szerették volna elérni, hogy Magyarországot még ne kötelezzék erre az intézkedésre, hiszen az előnyeit nem érzékelik, csak a kiadási többletét, ami viszont az ágazat jövedelemtermelő képességét tovább fogja rombolni.

A gazdakörök Veszprém megyei vezetője szerint a chipbeültetés többletköltségén az állam osztozhatna a tenyésztőkkel. Forrásul az uniós mezőgazdasági támogatások szolgálnának.

„Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül volna lehetőség ezeket a terheket átvállalni a gazdákról, ez egy teljesen EU-konform megoldás lenne. Sajnos megint azt látjuk, hogy futunk a szekér után, nem egy átgondolt stratégia alapján történik a jogszabályok alkotása, hanem érkezik egy uniós előírás, aminek aztán mi megpróbálunk gyorsan megfelelni" - fogalmazott Győrffy Balázs, a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke.

A gazdák szerint tarthatatlan, hogy miközben Magyarországon egy anyajuh után 1600 forint támogatást kapnak évente az állattartók, addig Spanyolországban hatezret, Olaszországban pedig nyolcezret.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 11. 15:05, kedd | Belföld

A magyarok többsége beadatná a koronavírus elleni védőoltást egy felmérés szerint

A megkérdezettek többsége szerint lesz koronavírus elleni védőoltás legkorábban egy év múlva, amit a lakosság 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatná magának

2020. Augusztus 11. 14:12, kedd | Belföld

Csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest

2020. Augusztus 11. 12:08, kedd | Belföld

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel jövő áprilistól - mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója az M1 csatorna hétfő esti műsorában.

2020. Augusztus 11. 10:06, kedd | Belföld

Részletes járványügyi protokoll fogja segíteni az iskolákat szeptembertől

A kormány és a pedagógusok továbbra is arra készülnek, hogy hagyományos rendben kezdődhet meg szeptemberben az új tanév, de folyamatos az egyeztetés a lehetséges forgatókönyvekről.