Városlista
2020. január 25, szombat - Pál

Hírek

2010. Március 28. 14:59, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

„Tarthatatlan” - Óriási terheket rónak a tenyésztőkre

„Tarthatatlan” - Óriási terheket rónak a tenyésztőkre

Óriási anyagi terheket ró a birka- és a kecsketenyésztőkre, hogy elektronikus chippel kell jelölni a január elseje óta született, exportált állatokat. Erre az Európai Unió kötelezte Magyarországot, pedig hazánk többször kért ez alól f

A devecseri Toldi Tamás 350 bárányt tart, de a chip miatt harmadolja az állományt. Azt mondja: karácsony előtt 1000 forintot kapott egy kiló élőhúsért, most 600-800 forintért veszik át tőle. A chip fogyasztóvédelmi szempontból hasznos, hiszen nyomon követhető vele az állat és így a hús eredete. A hazai termelők mégis a konkurenciát sejtik az uniós szabályozás mögött, szerintük az állattenyésztésben érdekelt tagállamok igyekeznek kiszorítani az Európában igen keresett magyar bárányt a piacról. A chipet akkor is be kell ültetni az állat bőre alá, ha néhány nap múlva levágják.

Roszik Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke azt mondta: nagyon szerették volna elérni, hogy Magyarországot még ne kötelezzék erre az intézkedésre, hiszen az előnyeit nem érzékelik, csak a kiadási többletét, ami viszont az ágazat jövedelemtermelő képességét tovább fogja rombolni.

A gazdakörök Veszprém megyei vezetője szerint a chipbeültetés többletköltségén az állam osztozhatna a tenyésztőkkel. Forrásul az uniós mezőgazdasági támogatások szolgálnának.

„Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül volna lehetőség ezeket a terheket átvállalni a gazdákról, ez egy teljesen EU-konform megoldás lenne. Sajnos megint azt látjuk, hogy futunk a szekér után, nem egy átgondolt stratégia alapján történik a jogszabályok alkotása, hanem érkezik egy uniós előírás, aminek aztán mi megpróbálunk gyorsan megfelelni" - fogalmazott Győrffy Balázs, a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke.

A gazdák szerint tarthatatlan, hogy miközben Magyarországon egy anyajuh után 1600 forint támogatást kapnak évente az állattartók, addig Spanyolországban hatezret, Olaszországban pedig nyolcezret.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 25. 12:04, szombat | Belföld

Súlyosan bántalmazta hűtlen élettársát, emberölés kísérletével vádolják

Súlyosan bántalmazta hűtlenségen ért élettársát egy férfi tavaly nyáron Somogyban;

2020. Január 25. 09:17, szombat | Belföld

Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban

A gyanú szerint megölte apját egy 15 éves fiú Orgoványban szombat hajnalban - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

2020. Január 25. 06:09, szombat | Belföld

Visszahívtak egy veszélyes kekszet a boltokból

Határérték feletti glicidil-észter tartalom miatt visszahívtak egy orosz eredetű kekszet, melyből Magyarországra is érkezett.

2020. Január 25. 05:13, szombat | Belföld

Koronavírus Magyarországon nincs koronavírussal fertőzött beteg

Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak - hangsúlyozta pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK),