Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Július 24. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Tatabányáról Győrbe kell szállítani az őrizetbe vett elkövetőket

Tatabányáról Győrbe kell szállítani az őrizetbe vett elkövetőket

Tatabányáról Győrbe szállítják az előzetes fogvatartottakat és az őrizetbe vett elkövetőket, mert a Komárom-Esztergom megyei megyeszékhelyen megszűnt a rendőrségi fogda,

Ráadásul a tatabányai kapitányság fogdáját idén júliusban Hatala József országos rendőrfőkapitány őrzött szállássá minősítette át, ami azt jelenti, hogy ott illegális határátlépőket helyeznek el, míg az őrizetbe vett elkövetőket más megyék fogdájába kell a rendőröknek elszállítaniuk.

"Ott voltak végig a tiktollak, elvitték a 8 tyúkomat, meg leszedték a paprikát a kertben!" A szomódi asszonynak már hatszor lopták el a tyúkjait, a pincéjében lefejték a borát, dézsmálják a gyümölcsösét.

Horváth Jánosné, Szomód:

"80 évesek vagyunk, ki sem merünk jönni. Be vannak zárva a redőnyök, meg az Isten haragja. 77 millió zár van, de mit izélünk vele! Most úgy képzelje el, azon az ajtón ilyen lánc volt, mint az ujjam, itt volt a rendőrség is, 77 jegyzőkönyv van, de a tettes mindig ismeretlen."

A közbiztonság megerősítése érdekében a kormány újra bevezette az elzárást a kis összegű, tulajdon elleni szabálysértések kapcsán. A lopásnak nincs alsó értékhatára, így minden eset eljárást von magával. Az elzárás fiatalkorúak esetében maximum 45, felnőtteknél legfeljebb 90 nap lehet.

"2006. december 31-el szűnt meg Esztergomban a Büntetés-végrehajtási Intézet, azóta nincs börtöne a megyének" - mondta Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei RFK sajtóreferense. Komárom-Esztergom megyének nemcsak börtöne nincs, de fogdája sem. Akit tehát el akarnak zárni, Győrbe vagy Székesfehérvárra kell szállítani.

Léber Gabriella sajtószóvivő,

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

"2010. július 9-én az országos rendőrfőkapitány úr utasítása szerint a tatabányai rendőrkapitányság fogdáját őrzött szállássá minősítette át, döntése visszavonásig érvényes. Ez azt jelenti, hogy a korábban itt őrzöttek, illetve a jelenleg őrizetben levők, őrizetbe vételre kerülőket más megye fogdájában kell elhelyeznünk."

A fogdából őrzött szállássá minősített épületben most illegális bevándorlók, zömében afgánok, koszovói albánok és muzulmánok vannak a rács mögött. Tatabánya fontosnak tartaná, hogy a megyében mielőbb létesüljön új börtön. t évvel ezelőtt készült egy terv egy új intézet építésére, de az akkori bűnügyi vezetés azt nem tartotta megvalósíthatónak.

Bereznai Csaba frakcióvezető, Tatabánya, Fidesz:

"Most is érdemes lenne erről beszélgetni a belügyminiszterrel vagy a Belügyminisztérium szakembereivel, tehát az eléggé költségpazarló megoldás, hogy egy-egy tárgyalásra, egy-egy kihallgatásra Székesfehérvárról kell autóztatni egy rendőr, két rendőr plusz járőrautóval az elítélteket, vagy éppen az ítélet előtt a fogva tartottakat."

Emellett Komárom-Esztergom megyében rendőrhiány is van, információink szerint 120-al kevesebb az állomány létszáma a szükségesnél. Ugyan a térség rendőri vezetői korábban abban reménykedtek, hogy a győri készenléti ezred létrejöttével kapnak megerősítést, ehhez az akkori rendészeti miniszter, Draskovics Tibor nem járult hozzá.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.