Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Június 24. 07:49, csütörtök | Sport
Forrás: HírTV

Teljes felfordulás az utolsó utáni percben

Teljes felfordulás az utolsó utáni percben

Horror a javából! Az utolsó utáni percben teljesen megfordult a C csoport sorrendje a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, ugyanis az Anglia–Szlovénia derbivel párhuzamosan futó USA–Algéria meccs a lefújás előtti pillanatban, Donova

Még sohasem találkozott ezelőtt Algéria és az Amerikai Egyesült Államok válogatottja egymással, és tekintettel a tétre, többszörösen is izgalmasnak ígérkezett a találkozó. Az tudniillik nem más volt a dél-afrikai focivébé csoportkörének záró fordulójában - a C jelű négyesben -, mint a továbbjutás, méghozzá mind a négy versengő csapat - a Pretoriában mérkőző feleken kívül Anglia és Szlovénia - számára. A szerda délutáni döntés előtt mindenesetre az Angliával szembenéző Szlovéniának 4, az USA-nak és Rooneyéknak 2-2, Algériának pedig 1 pontja volt. Az amerikaiak azzal számolhattak, hogy ha győznek, nincs kérdés, továbbjutnak, ha viszont nem - és a másik meccsen papírforma-eredmény születik -, akkor biztosan kiesnek. Algéria helyzete ennél bonyolultabb volt, győzelmén kívül még annak arányára is figyelmet kellett fordítani, s az afrikaiaknak mindezen kívül arra is szükségük volt, hogy Anglia ne győztesen hagyja el a pályát Szlovénia ellen.



A találkozón talán egy kicsit esélyesebbnek tűnt a FIFA-ranglista előkelő 14. helyén állomásozó Team USA (Algéria ugyanitt 30.), de mivel még egyik csapat sem nyert meccset a vb-n, biztosak lehettünk benne: nagy küzdelem lesz - a Pretoriába ellátogató Bill Clinton is talán ezért foglalt helyet a lelátón, hacsak nem azért, hogy megismerkedjen az általa kevéssé ismert sport szabályaival...


Mindjárt honfitársa, Donovan felfutásában gyönyörködhetett, de a klasszis veszélyes beadása nem talált társat középen. Négy perccel később Dzsebbur felé vágtak egy labdát az algériai védők, ám kiugrása után csak a felső lécet találta el a tar támadó - kapaszkodott is a magyar gyökerekkel rendelkező Tim Howard kapus. Bár negyed óra elteltével kicsit alábbhagyott a meccs addig irgalmatlan tempója, a 19. percig így is tíz kapuralövést produkáltak a csapatok - emlékezhetünk, a vb elején ennek fele is csodaszámba ment egy-egy kilencven percnyi futkározás során... Tényleg csak a gól hiányzott a „pengés" találkozóból - egészen a 20. percig, ekkor Dempsey lőtt a léc alá a leshatárról Gomez M'Bolhiról kipattanó lövése után. A belga bíró azonban asszisztense zászlólengetésében megbízva megszakította az amerikai balszélső gólörömét. Maradt a 0-0, pedig a szabály úgy szól, hogy a nehezen megítélhető leshatáros helyzetben a támadó csapatot kell preferálni. Dempsey aztán a 35. percben szabályos gólt is lőhetett volna, azonban egy védővel a nyakán már képtelen volt egy jó lövésre is erőt szakítani. A félidő hajrájában Altidore és Donovan közös erővel rontottak el egy ordító gólhelyzetet, amire majdnem ráfizettek az algériai ellentámadáskor - Matmur előtt nyílt egy kisebb tér, 30 méterről rásuhintotta a Jabulanit, de Howard szépen védett. A félidőben így nézett ki a továbbjutás: a Szlovénia ellen vezető Anglia csoportelső, dél-nyugati szomszédunk a második és még továbbjutó, az USA és Algéria viszont búcsúzó.



Bradley mester az öltözőben kifejthette, hogy megunta a góltalan játékot, Gomez helyére Feilhabert küldte be a pályára. Gólszerzési esélye azonban nem az új fiúnak, hanem megint csak Dempsey-nek adódott: az 57. percben Altidore vezette fel a labdát a bal szélen, gyenge középre adását Hallis elvétette, így az odacsurgott Gera Zoltán fulhames csapattársához, de ő nagy helyzetben előbb kapufára lőtt, a hozzá érkező visszapattanót pedig csúnyán az immár üres kapu mellé püfölte - a hatodik lövésénél járt ekkor. Az állandósuló, de meddő amerikai fölényt a csapat trénere újabb csatár behozatalával próbálta termékenyre változtatni. Újabb, ezúttal színes tűzijáték a 68. percben történt: Altidore fejelt kapura nagy helyzetben, M'Bolhi azonban hárított, és az algériai támadás végén Ziani teljesen üresen törhetett Howard kapujára, talán elkapkodta a lövést. Mindkét csapat rohant - a veszte felé. A 75. percben újabb „páros helyzet", Donovan szabadrúgása után a szövetségi kapitány Bradley fia fejelt fölé, s húsz másodperc sem telt el, már Howardnak akadt dolga „otthon". A 79. percben megint gyermeke nem kellően pontos lövése miatt fájhatott az idősebb Bradley borostás feje.



Az utolsó tíz percben aztán kissé fordult a kocka, az algériai támadásokra jöttek az amerikai kontrák, a 90. percre pedig véget ért a másik találkozó, ahol Anglia és Szlovénia is azt gondolta: örülhet. De nem!!! Mert az utolsó utáni percben a teljes amerikai támadósor lerohanta a mindössze két algériai védőt, és Donovan zúdította be a továbbjutást, mi több, a csoportelsőséget jelentő találatot! Szlovénia és Algéria pedig szomorkodhatott, csakúgy, mint e meccs végén a véletlenül - csapattársa helyett - kiállított Jahja. A Team USA először nyert meg vébén mindent eldöntő csoportmeccset, a C jelű négyesben Anglia a csoportmásodik. Továbbjutóink a D csoportból kapnak majd ellenfelet az esti meccsek után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!