Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Április 17. 07:33, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Teljes légtérzár Magyarország felett

Teljes légtérzár Magyarország felett

Péntek este 7 órától légtérzárat rendelt el a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága a teljes magyar légérre az izlandi vulkánkitörés miatt. A teljes repülési tilalom szombat este 7 óráig érvényes.

A hatóság az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése miatt rendelt el zárlatot, mert a légkörbe került nagy mennyiségű vulkáni hamu hamarosan eléri az országot. A tilalmat korábban is feloldhatják, ám szükség esetén további zárlat is előfordulhat - tájékoztatta a Független Hírügynökséget péntek délután Polcz Kornélia, az NKH szóvivője.


Az NKH a légtérzárról értesítette a hazai és nemzetközi légi forgalom résztvevőit. Péntek este 7 órától egyetlen gép sem lehet a levegőben itthon, ez alól a légimentők sem kivételek - hangsúlyozta a szóvivő.

Az európai légi irányítási szervezet, az Eurocontrol délután azt közölte, hogy az érintett országokban a pénteki menetrendben tervezett 28 ezer járatból 11 ezer indult el csak, míg az Észak-Amerikába tervezett 600 járat felét törölték pénteken. Csütörtökön hatezer Európába tartó és Európán belül járatot függesztettek fel.


Lezárta légterét pénteken Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia és Szlovákia. Péntek délután Románia is úgy döntött, hogy lezárja az ország északnyugati légterét szombattól, de a helyzettől függően lezárhatják a légtér további részét is.

Bulgária, Finnország, Franciaország, Németország, Oroszország és Spanyolország még nem döntött a légtérzárlat mellett, de komoly fennakadásokkal küszködnek. Svédország, Írország és Norvégia ellenben részlegesen megnyitotta légterét, mivel a hamufelhő távolodni látszik.

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk